PROCHÁZKA: Gréci musia pochopiť, že štát opravujú kvôli sebe

    0
    Podpredseda strany Sieť Andrej Hrnčiar, predseda strany Sieť Radoslav Procházka a bývalý podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý (Autor: SITA)

    Gréci podľa predsedu Siete Radoslava Procházku stále majú pocit, že reformy a opravu štátu robia ako láskavosť Európskej únii. „Pokiaľ Gréci nepochopia, že musia mnohé veci urobiť kvôli sebe, že nám tým nerobia žiadnu láskavosť, tak akýkoľvek finančný protektorát zo strany únie dlhodobo nič zásadné nevyrieši. S dôvetkom, že hoci s drachmou, pre bezpečnosť juhovýchodnej Európy je fakt dôležité, aby súčasťou širšej únie Grécko zostalo, patrí tam,“ povedal pre agentúru SITA Procházka.

    Gréci potrebujú generálnu opravu štátu

    Gréci podľa neho musia pochopiť, že štát si potrebujú dať do poriadku kvôli sebe, svojim deťom, vnukom a vlastnej budúcnosti, aby neboli vystavení takému odlivu kvality ako za uplynulé roky. „Že potrebujú generálne opraviť štát kvôli sebe, nerobia tým láskavosť Estónsku, Fínsku, Slovensku. Mne sa nezdá, že by boli ochotní to chápať,“ konštatoval predseda Siete. Zároveň považuje Procházka za dôležité, aby smerom k zahraničiu hovorilo Slovensko jedným hlasom. „To sa nám podarí vtedy, ak aj vládna strana bude hľadať mandát na pôde parlamentu, a to mandát širší, než len od svojich 83 poslancov. Ide totiž o peniaze všetkých občanov Slovenskej republiky, aj tých, ktorí volili opozíciu,“ dodal líder Siete.

    Slovensko musí hovoriť jedným hlasom

    Hlas, ktorým Slovensko v zahraničí rozpráva, by podľa neho mal mať konsenzuálne zázemie, kontinuitu, aby sme v zahraničnej politike nehovorili štyri roky jedno, štyri roky druhé. „Podporovali sme, aby Slovensko hovorilo smerom k únii jednotným hlasom aj v otázke Grécka, aj v otázke migrácie. Čo sa nám zdá nebezpečné z dlhodobého pohľadu, je premiér, ktorý v Bruseli hovorí niečo iné ako doma. A na dohodu, ktorú podpísal Fico na summite v Bruseli, mandát od parlamentu nemal. A ani nehovoril občanom SR, že ide takúto záchrannú pomoc podpísať,“ uzavrel Procházka.


     

    - Reklama -