FICO: Riešením pohľadávky voči Martinu je dohoda Procházku s Kubíkom

    0
    Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

    Ak podpredseda strany Sieť a primátor Martina Andrej Hrnčiar hovorí, že pohľadávka voči mestu Martin je amorálna a nespravodlivá, nech predseda Siete Radoslav Procházka povie Petrovi Kubíkovi, človeku, ktorému bol svedkom na svadbe, aby ju neuplatňoval. To je najjednoduchšie riešenie. Na dnešnej tlačovej besede to v súvislosti s prípadom pohľadávky voči mestu Martin povedal predseda vlády Robert Fico.

    Fico obviňuje Sieť

    „Prečo by sme my mali dávať 8,4 milióna eur mestu Martin, ktoré prehralo svoj spor?“ pýta sa Fico a vyzval predsedu aj podpredsedu strany Sieť, aby sa dohodli s vlastníkom pohľadávky Petrom Kubíkom. Plnú politickú zodpovednosť za tento prípad nesie podľa Fica práve strana Sieť. Ako dodal, je to kauza mesta Martin a s týmto súdnym sporom štát ani vláda SR nič nemá. Predseda vlády podľa vlastných slov chce počkať, či členovia Siete prípad pohľadávky vyriešia. Ak to nedokážu, tak potom bude hľadať riešenie vláda. Fico však zdôraznil, že najskôr treba odstrániť všetky podozrenia. Predseda vlády tak reagoval po výzvach Hrnčiara, aby vláda do sporu vstúpila a mestu pomohla.

    Právnik bol svedkom na Procházkovej svadbe

    Predseda vlády už v stredu 15. júla povedal, že mesto Martin má zaplatiť pohľadávku 8,4 milióna eur jej súčasnému vlastníkovi, bratislavskému právnikovi Petrovi Kubíkovi, ktorého svedkom na svadbe bol Radoslav Procházka. Suma 8,4 milióna eur je pritom podľa Fica veľký peniaz a ak sa niekto snaží od vlády vypýtať peniaze, každý tieň podozrenia, ktorý sa objaví, musí byť riadne vyšetrený a vysvetlený.

    Ficovi doručili otvorený list od Turčanov

    Martinský primátor sa na predsedu vlády obrátil 8. júla v otvorenom liste, ktorý podpísalo 18-tisíc obyvateľov Turca. Obyvatelia regiónu v liste vládu žiadali, aby predložila v skrátenom legislatívnom procese novelu exekučného poriadku, ktorou sa znemožní exekúcia akcionárskej účasti vo vodárenských firmách. Exekútor totiž môže podľa Andreja Hrnčiara siahnuť nielen na financie, ale aj na majetok mesta. Tým sú momentálne už len akcie v Turčianskej vodárenskej spoločnosti. Fico však vyjadril podozrenie, že Hrnčiar Turčanov iba zneužil na podpisovú akciu pre zvláštny biznis.

    Mesto je v zložitej situácii

    Najvyšší súd SR 26. februára rozhodol, že mesto Martin musí v kauze Lyžiarske stredisko Martinské hole, a. s. zaplatiť 8,4 milióna eur. Pre mesto bol rozsudok neprijateľný. Obrátili sa preto na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára a ten sa stotožnil s podnetom a podal voči rozsudku mimoriadne dovolanie. Zároveň mesto Martin požiadalo o odklad vykonateľnosti. Uznesenie o odklade vykonateľnosti vydal senát Najvyššieho súdu SR 19. júna. Súčasný vlastník pohľadávky, Peter Kubík, 17. júna podal návrh na začatie exekúcie, ktorej sa mesto na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu SR zatiaľ vyhne. V prípade exekúcie sa však podľa Hrnčiara môže stať, že mesto Martin príde o 52 percent akcií v Turčianskej vodárenskej spoločnosti. „Tým pádom by sa akcie dostali do súkromných rúk, a to jednoducho nemôžeme pripustiť, pretože by to malo negatívny dopad na všetkých obyvateľov Turca,“ zdôraznil 8. júla Hrnčiar.


     

    - Reklama -