HRAD: Aktivisti žiadajú od NR SR prístup k pamiatkam

    0
    Areál Národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Bratislavský hrad počas výstavby garáží (Autor: SITA)

    Ako uviedli v tlačovej správe, ktorú dnes poslali médiám, „spôsob komunikácie a správania sa zástupcov Národnej rady SR pri správe a zveľaďovaní nášho spoločného historického dedičstva je dôvodom, prečo sa členovia odborného grémia rozhodli vyzvať otvoreným listom predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho na umožnenie prehliadky archeologických nálezov na stavbe podzemného objektu na severnej terase areálu Bratislavského hradu“.
    Ako sa uvádza v tlačovej správe, ktorú SITA poskytla Monika Kozelová z SOS Bratislavský hrad, 17. marca sa na Hrade stretlo odborné grémium a „bol ešte priestor a čas na zmenu funkcie stavby podzemných garáží, ale aj na zmenu koncepcie prezentácie archeologických nálezov“.

    Predstavitelia Národnej rady odmietajú dialóg s aktivistami

    Grémium vyzvalo NR SR a ďalších zainteresovaných na pokračovanie dialógu. „Napriek mnohým výzvam a verejným aktivitám verejnosti a odborníkov, napriek uzneseniu poslancov Mestského zastupiteľstva hlavného mesta Bratislavy sa však žiadne ďalšie zasadanie odborného grémia nekonalo. Predstavitelia Národnej rady SR odmietali viesť dialóg,“ píše sa v tlačovej správe od SOS Bratislavský hrad. Národná rada odmieta, že by neviedla dialóg.

    Kancelária NR SR sa bráni

    Ako pre agentúru SITA povedal riaditeľ odboru komunikácie kancelárie NR SR Martin Dorčák, kancelária národnej rady prístup aktivistov na stavenisko nezakazuje, ako investor sa však prísne riadi pokynmi pamiatkového úradu. Dorčák dodal, že platí ich stanovisko z 1. júla, ktoré národná rada adresovala aktivistom v odpovedi na ich žiadosť o obhliadku miesta nálezov. „Ochrana pamiatok je v kompetencii Krajského pamiatkového úradu v Bratislave a preto, ak máte pochybnosti o postupe KPÚ vo veci ochrany pamiatok, alebo ak máte informácie alebo poznatky o poškodení alebo zničení archeologických nálezov, kontaktujte prosím KPÚ ako zo zákona vecne a príslušne zodpovednú inštitúciu. V prípade pochybnosti o správnosti postupu a nariadení KPÚ Vám zákon ponúka možnosť obrátiť sa so svojím podnetom na nadriadený alebo kontrolný orgán, ktorým je Pamiatkový úrad SR,“ odpísal aktivistom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR v spomínanom stanovisku z 1. júla.

    Celoeurópsky unikát

    Unikátne keltské stavby našli počas archeologického výskumu v areáli národnej kultúrnej pamiatky Bratislavský hrad. Výskum priamo súvisí s plánmi parlamentu revitalizovať Hrad a jeho areál. Výnimočné, dvetisíc rokov staré stavby, ktoré pre Keltov postavili stavitelia z Rímskej ríše, objavili archeológovia v rokoch 2013 a 2014 na severnej terase hradu pod bývalou Zimnou jazdiarňou z čias Márie Terézie, v okolí bývalej barokovej záhrady. Unikátnosť objavu spočíva v tom, že výskum odkryl minimálne tri samostatné murované stavby antického charakteru z 1. storočia pred naším letopočtom a z prelomu tisícročí. Objav antických stavieb je výnimočný nielen pre Bratislavu a jej okolie, či celé Slovensko, ale patrí k celoeurópskym unikátom, keďže takéto stavby mimo územia starovekej Rímskej ríše doteraz objavené neboli.
     

    - Reklama -