MZV: Rezort diplomacie víta dohodu s Iránom

    0
    Barack Obama, prezident USA a Joe Biden, viceprezident USA (Autor: SITA)

    Rezort diplomacie „oceňuje vysoko odbornú, trpezlivú a náročnú prácu predstaviteľov zúčastnených krajín, vrátane bývalej i súčasnej podpredsedníčky Európskej komisie a Vysokej predstaviteľky Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federici Mogheriniovej“. Dosiahnutie dohody ministerstvo vníma ako začiatok budovania vzťahov vyššej kvality medzinárodného spoločenstva s Iránom, ktorý musí prirodzene vychádzať z dôslednej implementácie dohodnutých podmienok.

    Obama dohodu víta, Putin si vydýchol, Netanjahu hovorí o dejinnej chybe

    Americký prezident Barack Obama sa dnes o uzavretí komplexnej jadrovej dohody medzi šiestimi svetovými mocnosťami a Iránom vyjadril ako o príležitosti, ktorú sa oplatí využiť. Varoval však, že bude vetovať akúkoľvek právnu normu, ktorá by zamedzila jej úspešnej implementácii. Podľa ruského prezidenta Vladimíra Putina „si svet teraz môže vydýchnuť. Napriek pokusom odôvodniť scenár založený na sile sa vyjednávačom podarilo spraviť pevné rozhodnutie v prospech stability a spolupráce“. Putin to uviedol vo vyhlásení publikovanom na webovej stránke Kremľa. Citovala ho agentúra Reuters. Dohodu za dejinnú chybu označil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

    Západ môže sankcie obnoviť

    Na základe dohody, ktorú dnes Teherán so šiestimi mocnosťami uzavrel, bude voči Iránu ešte päť rokov platiť embargo OSN na dovoz zbraní a ďalších osem rokov nebude môcť Teherán dovážať rakety. Irán okrem toho súhlasil s tým, že ak dohodu poruší, Západ voči nemu obnoví aj ďalšie sankcie.

    - Reklama -