LAJČÁK: V rámci rozvojovej pomoci musia spolupracovať viacerí aktéri

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: sita)

    „V snahách o transformačné zmeny a udržateľný rozvoj nebudeme môcť napredovať bez zapojenia viacerých hráčov. To, či sa nám podarí dosiahnuť udržateľný rozvoj a transformáciu, bude závisieť od spolupráce všetkých aktérov, okrem vlád aj súkromného sektora a občianskej spoločnosti,“ povedal Lajčák. Do rozvojových aktivít treba podľa neho dostať nového ducha solidarity, spolupráce, vzájomnej predvídateľnosti a zodpovednosti. „Nové partnerstvá potrebujeme aj na nové, inovatívne formy financovania, na nové obchodné vzťahy a na vytváranie pracovných miest,“ uviedol Lajčák.

    Musíme reagovať na nové výzvy

    Pri formulovaní trvalo udržateľných cieľov je podľa slovenského ministra zahraničia dôležité zobrať si poučenie z nedávnych Miléniových rozvojových cieľov a nesústrediť sa len na obmedzený počet izolovaných cieľov. „Musíme reagovať na nové výzvy. Agenda rozvoja po roku 2015 by mala mať ako hlavný cieľ odstránenie chudoby,“ vyhlásil minister. Slovenská politika rozvojovej pomoci bude podľa Lajčáka i naďalej postavená na dvoch pilieroch a to podpore ľudských práv a dobre spravovanej spoločnosti.

    O nových cieľoch sa rozhodne na jeseň

    Konferencia v Addis Abebe sa zaoberá spôsobmi, ako financovať nástroje na dosiahnutie cieľov trvalo udržateľného rozvoja, ktorých príprava sa práve dokončuje a ktoré budú odsúhlasené na jeseň v New Yorku na summite OSN. Tieto ciele majú byť univerzálne a platné nielen pre rozvojové krajiny, ale pre všetky štáty sveta. Na konferencii okrem ministra Lajčáka vystúpil napríklad somálsky minister zahraničných vecí Abdisalam Omer, švédsky premiér Stefan Löfven, komisárka Africkej únie pre poľnohospodárstvo Tumusiime Rhoda Peaceová, generálny tajomník OECD Angel Gurría, komisár EÚ pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica a výkonná riaditeľka Oxfam International Winnie Byanyimová.
     

    - Reklama -