SR-RAKÚSKO: Dôvera v euro nesmie byť narušená, povedal Kiska

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: sita)

    „Dôvera bola naštrbená, ale sme radi, že došlo k posunu a je teraz úlohou Grécka, aby sa zhostilo svojich úloh,“ povedal Kiska. Dodal však, že „sľuby nestačia, musia nastúpiť reálne činy zo strany Grécka“. Ako ho doplnil prezident Fischer, v posledných mesiacoch sa situácia v Helénskej republike vyvíjala “nesmierne ťažko” a hľadanie riešenia bolo spojené s „enormnou záťažou“.

    Opona už nie je, spojenia tiež nie

    Na rokovaniach prezidenti hovorili aj o vzájomných vzťahoch a projektoch. „Pred 26 rokmi padla železná opona a rieka Morava akoby tvorila tú železnú oponu medzi našimi krajinami. Opona tam už nie je, ale spojenia ešte stále nemáme,“ povedal Kiska. Podľa jeho slov Slovensko s Rakúskom spájalo viac ako 20 mostov cez Moravu. „Dnes nemáme ani jeden plnohodnotný,“ dodal. Veľmi očakávané sú však podľa prezidenta projekty prepojenia ciest D4 a S8. Myslí si, že by bolo takisto veľkou podporou aj dobré spojenie medzi Bratislavou a viedenským letiskom Schwechat.

    Rakúsko-slovenské vzťahy sa po páde opony zlepšili

    Ako Kiska uviedol, Rakúsko bolo po páde opony pre mnohých Slovákov prvou krajinou, ktorú mohli navštíviť. Pádom opony sa podľa prezidenta vzájomné vzťahy „fantasticky a výrazne zlepšili“. Dôkazom je viac ako desaťnásobný nárast vzájomného obchodu od roku 1993. Ten dosiahol 5,5 miliardy eur. Podľa Fischera za týmto výsledkom je veľa úsilia a na zlepšení treba pracovať každý rok. Dodal, že vývoj Slovenska sleduje od „dátumu narodenia“ so záujmom a čísla vzájomného obchodu ho tešia.
     

    - Reklama -