ŽILINA: Mesto sa pripravuje na protestný pochod proti utečencom

    0
    Protestujúci dav proti imigrantom v Bratislave (Autor: Marek Kravjar)

    „V prípade porušenia zákona bude mať polícia plnú moc zhromaždenie rozpustiť a výtržníkov sankcionovať v súlade s platnými zákonmi. Príslušníci policajného zboru budú pripravení zasiahnuť aj v prípade, že sa protestné zhromaždenie vymkne organizátorom spod kontroly a bola by ohrozená bezpečnosť občanov, alebo dôjde k poškodzovaniu verejného či súkromného majetku,“ povedal žilinský primátor Igor Choma. Mesto sa obáva vandalizmu.

    Obávajú sa vandalského vyčíňania

    „Po skúsenostiach s podobným verejným zhromaždením, ktoré sa uskutočnilo koncom júna v Bratislave, nie je vylúčené, že by mohlo dôjsť k vandalskému vyčíňaniu aj v Žiline,“ dodal hovorca mesta Pavol Čorba. Organizátori protestného pochodu ohlásili verejné zhromaždenie v súlade so zákonom o zhromažďovacom práve, uskutočniť sa má na žilinskom Námestí Andreja Hlinku v sobotu 11. júla v popoludňajších hodinách.

    Po skúsenostiach z Bratislavy sa majú na pozore

    V Bratislave sa v sobotu 20. júna zišli proti sebe dva tábory, jeden proti utečencom, na opačnej strany boli ich priaznivci. Zhromaždenie s názvom Spoločne proti nenávisti – Bratislava blokuje sa zišlo na bratislavskom Hodžovom námestí prišli podporiť približne dve stovky ľudí. Organizátori označili toto podujatie za demonštráciu proti rasizmu, fašizmu, za solidaritu s utečencami a proti nenávisti. Táto blokáda bola reakciou na ďalšie protestné zhromaždenie s názvom „STOP islamizácii Európy! Spoločne proti diktátu Bruselu, za Európu pre Európanov!“, ktoré bolo v rovnakom čase na Námestí SNP.

    Toto zhromaždenie prišlo podporiť niekoľko tisíc priaznivcov, ktorí protestovali proti prílevu imigrantov do Európy a proti utečeneckým kvótam. Protestujúci proti prijímaniu imigrantov smerovali z bratislavskej hlavnej stanice na Námestie SNP. S odporcami sa stretli pred Prezidentským palácom, kde do nich hádzali dymovnice. Policajti museli zakročiť aj voči extrémistom, ktorí napadli ľudí na cyklistických pretekoch pri Bratislavskom hrade. Mnohých ľudí smerujúcich na protest polícia preventívne zadržala ešte pred zhromaždením, lebo u nich našli chladné zbrane či imitácie výbušnín.
     

    - Reklama -