KALIŇÁK: Musíme tlačiť na to, aby sme mohli pôsobiť priamo v Líbyi

    0
    Robert Kaliňák (Autor: SITA)

    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v tejto súvislosti uviedol, že rokovania o Líbyi bežia. Prvou podmienkou, aby sa dotiahli do konca je, že krajina bude mať vládu. Podľa Lajčáka je zatiaľ vývoj pozitívny, smeruje to k tomu, že by mala v Líbyi vzniknúť vláda národnej jednoty. Tým pádom dostaneme partnera. Kým nie je partner, nemôžeme tam robiť nič, dodal.

    Koordinácia pomoci je nevyhnutná

    Rezort obrany minulý týždeň informoval, že prípadná pomoc Líbyi by mala mať skôr humanitárny ako vojenský rozmer. Mohlo by ísť napríklad o vytvorenie táborov s komplexným logistickým zabezpečením vrátane stráženia a materiálneho zabezpečenia. Spresnili, že Ozbrojené sily SR by mohli v tomto kontexte prispieť strážnymi, ženijnými či špeciálnymi jednotkami. „Sme schopní reagovať podľa potrieb,“ zdôraznili v tlačovej správe. Rezort obrany spravodajsky vyhodnocuje situácia v Líbyi. V tomto prípade je nevyhnutná koordinácia pomoci na úrovni Európskej únie a NATO. Mechanizmy takejto operácie je potrebné dohodnúť na medzinárodnej úrovni.

    Bezpečnostný a politický chaos

    Líbya čelí štátnemu rozvratu od roku 2011. Od vlaňajška tam paralelne fungujú dve vlády a dva parlamenty, medzi ktorými je ozbrojený konflikt. Politický a bezpečnostný chaos v Líbyi využívajú na rozširovanie svojich pozícií radikálni islamisti vrátane skupín hlásiacich sa k Islamskému štátu. Krajina nevie zabrániť odchodu enormného počtu ľudí, ktorí sa posledné mesiace snažia dostať cez Stredozemné more do Európy.


     

    - Reklama -