NR SR: OĽaNO chce zakázať zlaté padáky manažérom v štátnych firmách

    0
    Zľava: Poslanci za stranu OĽaNO Igor Hraško a Ján Mičovský (Autor: SITA)

    „Cieľom návrhu zákona je vytvoriť komplexný a systematický zákonný rámec, ktorý by reguloval výber a následné odmeňovanie zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu, rovnako ako aj zodpovednosť za škodu spôsobenú pri výkone takejto funkcie,” vysvetľujú opoziční poslanci.
    Zástupcom štátu návrh zakazuje kumulatívne poberanie odmien za výkon viacerých funkcií. Vychádza z pravidla “jedenkrát a dosť”, odmenu umožňuje poberať len za funkciu, ktorú zástupca štátu začal vykonávať ako prvú. Manažéri teda budú môcť naďalej pôsobiť vo viacerých štátnych spoločnostiach, všetky ďalšie funkcie by ale vykonávali zadarmo.

    Spoločnosť je traumatizovaná

    Za absencie na zasadnutiach orgánov spoločností navrhujú Kadúc, Hraško a Mičovský udeľovať zástupcom štátu sankcie. „Hlavným dôvodom prijatia predloženého návrhu zákona je celospoločenská situácia – v čase ekonomickej krízy je spoločnosť opakovane traumatizovaná správami o vysokých odmenách, poprípade neprimeraných odstupných (tzv. zlaté padáky) pre osoby, ktoré vykonávajú funkcie v spoločnostiach s majetkovou účasťou štátu,“ argumentujú poslanci obyčajných ľudí. Do funkcií vo firmách kontrolovaných štátom by sa podľa zákona mali vyberať ľudia výhradne transparentným výberovým procesom. „Dôležitým prvkom výberového procesu je možnosť neustálej kontroly zo strany verejnosti – zverejnenie výzvy na prihlásenie sa do výberu, zverejnenie prihlášky a dokladov kandidáta, verejné vypočutie prihlásených kandidátov, zverejnenie konečného návrhu na voľbu,“ približujú poslanci OĽaNO.

    Základ je motivácia

    Zástupcovia štátu by mali byť odmeňovaní podľa zásad legality, hospodárnosti, efektívnosti, účelnosti a transparentnosti. Odmeny by mali sčasti odzrkadľovať ekonomickú kondíciu spoločnosti. „Zákon je teda postavený hlavne na princípe motivácie – ak bude spoločnosť dosahovať dobré ekonomické čísla, t.j. zisk, vysoký ročný obrat, bude z toho profitovať nielen štát, ale aj daní zástupcovia štátu – predstavitelia spoločnosti s majetkovou účasťou štátu,“ konštatujú obyčajní.

    Návrh zavádza aj inštitút zodpovednosti za škodu spôsobenú zástupcami štátu v spoločnosti s majetkovou účasťou štátu. Mechanizmus vzniku zodpovednosti je založený na základnom štandarde, ktorý spočíva v povinnosti zástupcov štátu postupovať pri nakladaní s majetkom spoločnosti s majetkovou účasťou štátu s odbornou starostlivosťou, hospodárne, efektívne a v súlade s účelom použitia tohto majetku. V prípade, že by takto zástupca štátu takto nepostupoval a pri nakladaní so štátnym majetkom spôsobil škody, v mene štátu by konal generálny prokurátor.

    Druhý pokus

    Informácie o vzniku škody môže prokurátor podľa poslancov OĽaNO získať aj od Najvyššieho kontrolného úradu, respektíve Úradu pre verejné obstarávanie, keďže oba orgány majú zákonnú povinnosť informovať prokuratúru o vydaní svojho rozhodnutia, v ktorom túto skutočnosť konštatujú. Poslanci obyčajných ľudí zároveň navrhujú, aby sa zástupcovia štátu v štátnych podnikoch mohli osobitne poistiť pre prípad škody pri nakladaní s majetkom spoločnosti s majetkovou účasťou štátu. Návrh parlament prerokuje na septembrovej schôdzi. OĽaNO už v minulosti podobný zákon predkladalo, národná rada ho neschválila.

    - Reklama -