PREZIDENT: Kiska podpísal narýchlo schválenú investičnú novelu

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: sita)

    Novela zákona o významných investíciách našla pochopenie aj u prezidenta SR Andreja Kisku. Novelu, schválenú v skrátenom legislatívnom konaní za zhruba dva týždne, podpísal. Ako uviedol počas parlamentnej rozpravy minister hospodárstva Vazil Hudák, prijatie zmien v zákone o významných investíciách súvisí aj s možným príchodom novej automobilky. Slovensko je podľa neho totiž stále v hre o miliardovú investíciu a prijatie novely nám má v boji o ňu pomôcť.

    Časť parlamentnej opozície vyjadrila počas rokovania o spomínanej novele obavy. Podľa kritikov sa môže vďaka schválenej novele zákona o významných investíciách dostať rýchlo k ucelenému pozemku aj investor, ktorý bude chcieť investovať do služieb zameraných na zábavný priemysel, čo by nemuselo byť v záujme obyvateľov. Opozičný poslanec Alojz Hlina preto navrhoval pozmeňujúci návrh, ktorým by sa služby vyhradili len na oblasť logistiky. Plénum však jeho pozmeňujúci návrh nepodporilo.

    Nové pracovné miesta

    Cieľom zmien v zákone o významných investíciách je podľa Ministerstva hospodárstva SR (MH) zabezpečiť podmienky na efektívne využitie rozľahlých nevyužitých územných celkov na realizáciu ucelených hospodárskych činností, a to najmä v oblasti priemyslu, služieb, výskumu a vývoja. Po zmenách v spomínanom zákone predpokladá rezort hospodárstva významný nárast počtu nových pracovných miest. „Vytvorí sa potenciál rozvoja a naviazania sekundárnych dodávateľských vzťahov a nepriamych pracovných miest,“ dodalo ministerstvo. Po novom sa budú vydávať osvedčenia o významnej investícii aj podnikom so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu za účelom efektívneho využitia rozľahlých doteraz nevyužitých území na budovanie strategických parkov, určených na umiestnenie investícií v oblasti priemyselnej výroby, služieb a výskumu a vývoja.

    Zmena stavebného zákona

    Spolu so zmenou zákona o významných investíciách by sa mal zmeniť aj stavebný zákon. Vládou schválená novela stavebného zákona umožní stavebníkovi stavby, ktorá je významnou investíciou, stavby diaľnic a rýchlostných ciest a stavby železničných dráh preukázať vlastníctvo k pozemku alebo iné právo k pozemku pred vydaním stavebného povolenia. „Iným právom k pozemku sa rozumie užívanie pozemku alebo stavby na základe nájomnej zmluvy, dohody o budúcej kúpnej zmluve alebo dohody o budúcej zmluve o vecnom bremene,“ doplnilo ministerstvo. Novelou stavebného zákona sa taktiež upravujú prípady, ak ku dňu začatia vyvlastňovacieho konania nie je schválený územný plán obce, alebo ak v schválenom územnom pláne alebo v územnom rozhodnutí nie je územie určené na umiestnenie a realizáciu významnej investície. „V týchto prípadoch sa nebude aplikovať ustanovenie o územnom plánovaní a stavebnom poriadku, ale podkladom na vydanie rozhodnutia o vyvlastnení bude osvedčenie o významnej investícii,“ dodal rezort hospodárstva.

     

     

    - Reklama -