MZV: O predsedníctve v Rade EÚ diskutuje aj s opozíciou

    0
    M. Lajčák s predstaviteľmi politických strán o predsedníctve v Rade EÚ (Autor: MZVaEZ SR)

    Ako informoval šéf rezortu diplomacie, diskusie sú súčasťou snahy ministerstva zapojiť do procesu príprav čo najširšie spektrum relevantných účastníkov. „Aj preto už dva roky vedieme dialóg s politickými stranami o priebehu príprav. Chceme byť maximálne transparentní a v konzultáciách sa snažíme predchádzať tomu, aby vznikali o procese príprav akékoľvek pochybnosti,“ zdôraznil Lajčák. Slovensko preberie predsedníctvo v Rade Európskej únie (SK PRES) 1. júla 2016. Parlamentné voľby, z ktorých vzíde nová vláda, budú 5. marca 2016.

    Rok pred SK PRES Lajčák verejnosti priblížil, ako napredujú prípravy a čo ešte treba urobiť. Zároveň tiež uviedol, že s harmonogramom príprav oboznámil aj predstaviteľov politických strán, ktoré sú v parlamente alebo majú veľkú šancu sa po voľbách do Národnej rady SR dostať. Lajčák sa so zástupcami politických strán prvý raz stretol v januári, ale ministerstvo strany priebežne začleňuje do dialógu na úrovni Národného konventu a priebežne im posiela materiály súvisiace s predsedníctvom.

    V máji 2013 strany takisto podpísali Deklaráciu o nezneužívaní predsedníctva na politický boj. Predsedníctvo by sa tak nemalo stať témou politických šarvátok. „Veľmi nám záleží na celospoločenskom vlastníctve témy predsedníctva, pretože poskytne priestor a možnosti širokej škále aktérov – od vlády, parlamentu a samospráv cez našich umelcov, podnikateľov, školy alebo mimovládnymi organizáciami,“ pripomenul šéf diplomacie.

    - Reklama -