MO SR: Pol roka bude predsedať výboru Athena

    0
    Martin Glváč, minister obrany SR (Autor: SITA)

    Rezort obrany sa pripravuje na slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie (EÚ). Ako agentúru SITA informovali z komunikačného odboru ministerstva obrany, pol roka bude predsedať Osobitnému výboru Athena pre financovanie bezpečnostných a obranných vojenských operácií Európskej únie. Momentálne sa z tohto mechanizmu financuje päť aktívnych vojenských operácií. Ozbrojené sily SR pôsobia v jednej z nich Eufor – Althea v Bosne a Hercegovine.

    „Pre naše predsedanie tomuto výboru bude určite výhodou, že na jednej z týchto operácií priamo participujeme, a to už viac ako 10 rokov. Poznáme teda silné aj slabšie stránky v tejto oblasti a verím, že aj preto budú naše skúsenosti prínosom,“ povedal minister obrany SR Martin Glváč. Mechanizmus Athena zriadila Rada EÚ 1. marca 2004 a na financovaní vojenských operácií sa podieľa dvadsaťsedem členských štátov Európskej únie. Úlohou výboru, ktorému bude slovenský rezort obrany predsedať, je hľadať v tejto oblasti kompromisy medzi členskými štátmi.

    V príprave na historicky prvé slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie rezort obrany úzko spolupracuje hlavne s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ktoré je centrálnym koordinátorom na základe rozhodnutia vlády SR.
     

    - Reklama -