TURIEC: Pätnásťtisíc ľudí sa podpísalo pod otvorený list premiérovi

    0
    Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

    S iniciatívou prišlo Združenie miest a obcí Turca, ktoré takto reaguje na hrozbu exekúcie podielu mesta Martin v Turčianskej vodárenskej spoločnosti v súvislosti s prehratým súdnym sporom v kauze Lyžiarske stredisko Martinské hole. „Naša iniciatíva našla podporu u starostov a primátorov Turca naprieč politickým spektrom. Taký veľký počet podpisov vyzbieraný za týždeň jasne hovorí o tom, že ľudia v Turci cítia nespravodlivosť, nechcú prísť o najlacnejšiu vodu na Slovensku a sú pripravení vyjadriť svoju nespokojnosť aj nahlas,“ povedal martinský primátor Andrej Hrnčiar. Otvorený list, v ktorom premiéra tiež žiadajú, aby vláda venovala problémom samospráv rovnakú pozornosť bez ohľadu na politickú príslušnosť ich demokraticky zvolených predstaviteľov, chcú Ficovi odovzdať v pondelok. „Veríme, že vôľu tisícov občanov si predseda vlády nedovolí ignorovať. Očakávame, že vláda v skrátenom legislatívnom konaní predloží do parlamentu rozšírenie exekučnej výnimky, aby voda ako strategická surovina bola pod kontrolou občanov prostredníctvom ich priamo volených zástupcov,“ dodal Hrnčiar.

    Za Martinčanov chcú zabojovať

    Otvorený list i občiansku podpisovú iniciatívu jednohlasne schválilo na mimoriadnom sneme Združenie miest a obcí Turca (ZMOT). Snem sa konal pre hrozbu exekúcie, ktorej čelí mesto Martin na základe pohľadávky za 8,4 milióna eur. Návrh na začatie exekúcie majetku mesta podal 17. júna nový vlastník pohľadávky, bratislavský právnik Peter Kubík. Najvyšší súd dočasne ochránil majetok mesta pred exekúciou, keď 19. júna vyhovel žiadosti mesta o odklad vykonateľnosti rozsudku z 19. marca. Odložil ju do samotného rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o mimoriadnom dovolaní, ktoré na Hrnčiarov návrh podala 30. apríla Generálna prokuratúra SR. Mesto okrem toho podalo sťažnosť na Ústavný súd SR proti porušeniu základných práv alebo slobôd. Dohoda s majiteľom pohľadávky je pre mesto naďalej neprijateľná. „Predstavitelia mesta Martin sú jednotní v názore, že za desaťtisíce Martinčanov a ich spoločné peniaze budeme naďalej bojovať,“ dodal primátor Martina.

    Mesto má vysokú sekeru

    Vyše 8,4-miliónovú pohľadávku voči mestu Martin aktuálne vlastní Firma PK Faktoring bratislavského právnika Petra Kubíka. Ide o hodnotu majetku plus úroky, ktorý malo mesto vložiť do akciovej spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole ešte v roku 1995. V šestnásť rokov trvajúcom spore súdy, vrátane Najvyššieho súdu SR, už štyrikrát rozhodli v prospech mesta Martin. V roku 2009, šesť dní pred uplynutím ročnej lehoty, však podal voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR mimoriadne dovolanie vtedajší zástupca generálneho prokurátora Ladislav Tichý, podľa martinskej radnice s odôvodnením, že si to vyžaduje záujem štátu.

    Pohľadávku predal cyperskej firme

    Mesto Martin malo za bývalého primátora Stanislava Bernáta v roku 1995 vložiť do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole nepeňažný vklad v podobe martinského hotela Turiec a chaty Magistrát. Podľa Hrnčiara však katastrálny úrad odmietol vklad nehnuteľností, pretože rovnaké nehnuteľnosti martinská radnica vložila do mestom vytvorenej spoločnosti Turiec a majetok následne predala novému majiteľovi. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto Martin a žiadali zaplatiť vyše 103 miliónov slovenských korún. Pôvodným majiteľom niekoľkomiliónovej pohľadávky bol žilinský podnikateľ Martin Gargulák, ktorý ešte v roku 2010 vyhlásil, že pohľadávku predal nemenovanej cyperskej firme.


     

     

    - Reklama -