Verejnosti je k dispozícii elektronický register adries

    0
    Robert Kaliňák (Autor: SITA)

    Nájdené údaje register zobrazí aj na mape. Dostupné údaje z registra môžu využívať štátne orgány, napríklad bezpečnostné a záchranné zložky, pošta pri doručovaní zásielok, podnikateľská sféra a v neposlednom rade aj občania v situáciách, pri ktorých potrebujú overiť či zistiť presnú lokalitu adresy. Služby registra sú v elektronickej podobe dostupné na stránkach http://www.slovensko.sk a http://portal.minv.sk.

    Občania môžu prostredníctvom elektronického registra napríklad požiadať o podrobné údaje o adrese alebo si overiť údaje o adrese. Požiadať môžu aj o tzv. dataset, čiže súbor údajov o adresách obce alebo jej častí podľa vlastných zvolených kritérií, ktorý systém doručí žiadateľovi v štruktúrovanej forme do e-mailovej schránky. Pre využitie tejto služby je však potrebné, aby bol občan držiteľom aktivovaného elektronického občianskeho preukazu s čipom.

    Štátne orgány rovnako ako podnikatelia môžu mať na výkon svojej činnosti údaje z registra adries dostupné neustále a aktualizovane. O takýto prístup je potrebné oficiálne požiadať ministerstvo vnútra, ktoré ako správca registra s každým žiadateľom prerokuje spôsoby prístupu podľa technických možností oboch strán.


     

    - Reklama -