Danko (SNS): Slovenské elektrárne musia byť štátne!

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

Podľa SNS –ako to má zakotvené aj vo volebnom programe – treba zastaviť vplyv a moc nadnárodných korporácií a záujmových skupín oligarchov, ktorí ponižujú Slovensko, bezohľadne využívajú jeho ekonomický potenciál a občanov vnímajú len ako zdroj lacnej a poslušnej pracovnej sily a priestor pre odbyt svojich produktov, ktoré sú zámerne nekvalitné a poškodzujú životné prostredie a zdravie človeka.

SNS – pokiaľ dostane v marci príslušný mandát – má v pláne iniciovať prijatie ústavného zákona o ochrane strategických podnikov, ktorým je daná povinnosť vlády odkúpiť, spravovať a rozvíjať majetkové účasti v strategických podnikoch tak, aby štát nad nimi už nikdy nestratil kontrolu. SNS presadzuje, že je potrebné zákonom definovať strategické podniky a striktne zakázať akejkoľvek vláde nakladať s majetkovými právami v strategických podnikoch tak, aby stratila nad nimi majoritnú kontrolu (osobitne zamerané na energetiku, plynárenstvo, petrochemický priemysel, telekomunikácie). Týmto zákonom definitívne určíme hranicu medzi dlhodobým národohospodárskym záujmom všetkých občanov Slovenska a individuálnymi či úzkoskupinovými záujmami, ktoré sa realizujú v rámci súkromného sektora.

Stopercentné štátne vlastníctvo strategických energetických podnikov – akými sú aj Slovenské – musí byť jednou z najdôležitejších úloh vlády. Len tak sa môže zabezpečiť stabilita a rozvoj hospodárstva Slovenska. SNS sa kategoricky vyslovuje proti akejkoľvek účasti súkromného sektora v strategickej spoločnosti. Pre občanov, pre ochranu ich záujmov, musí štát v strategických oblastiach jednoducho zastávať tie najvýznamnejšie pozície. Zisky takýchto štátnych spoločností sú tak môžu použiť pre potreby našich vlastných občanov. Energetické spoločnosti v rukách štátu sú napríklad garanciou cenotvorby výhodnej pre občanov.

- Reklama -