SaS: Rokovania o Sýrii v Európe bez líderskej pozície Európy sú neakceptovateľné

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

To, že únia je len jedným z pozvaných účastníkov, a nie lídrom rokovaní len podčiarkuje akútnu potrebu jej reformy. Uvádza to v stanovisku tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus s tým, že ide o neakceptovateľný stav.

„Tento problém má ďaleko širší charakter ako len vojnu v Sýrii či utečeneckú krízu. Dôsledky nedostatočnej profesionality európskej diplomacie a jej neschopnosti adekvátne reagovať na výzvy globálnej a regionálnej politiky sa prejavujú v diskreditácii myšlienky spoločnej Európy. Rovnako v nebezpečnom náraste popularity konzervatívnych, nacionalistických a anti-európskych politických strán,“ hovorí Klus. 

Dodáva, že príčinou tohto stavu je predovšetkým nesystémová a nemoderná zahraničná politika Európskej únie. Neviditeľnú reprezentantku európskej diplomacie Lady Ashton, nahradila zatiaľ podobne neviditeľná Federica Mogherini. Bez jasne čitateľnej, skutočne spoločnej a najmä aktívnej zahraničnej politiky sa bude Európska únia čoraz častejšie prepadať na perifériu medzinárodnej politiky.

„Preto aj blížiace sa slovenské predsedníctvo únii musí prispieť k tomu, že EÚ nebude len miestom, kde sa o globálnych problémoch rokuje a rozhoduje, ale únia bude aj dôležitým a hlavne iniciatívnym aktérom, ktorý na riešeniach kríz plnohodnotne participuje. Aby sa nestalo, že sa nakoniec v Európe bude aj o nej rokovať bez nej,“ uzavrel Klus. 

- Reklama -