Nové BMW radu 2 coupe: Športový vzhľad a výborná dynamika

0
Nové BMW radu 2 coupe je pokračovaním tradície športových vozidiel. Foto: BMW

Automobilka BMW otvára novú kapitolu svojej tradície super športových kompaktných modelov. V rámci tohto procesu stanoví nové hranice radosti z jazdy, čo je špecialita značky v prémiovom segmente tejto triedy vozidiel.

Nové BMW radu 2 Coupé spája športový výkon v mimoriadne koncentrovanej forme s vozidlom zameraným priamo na výnimočnú dynamiku, atletický dizajn, výkonné motory a premyslenú technológiu podvozka. Nové BMW radu 2 Coupé nasleduje legendárny model BMW 02, ktoré pred 55 rokmi zapálili sviečku pre nedávnu históriu značky s kompaktnými a športovými dvojdverovými modelmi.

Výrazné proporcie, atletické tvary

Mriežky chladiča majú v strede sa namiesto priečky vertikálne vzduchové klapky. Foto: BMW

Vonkajšie rozmery nového kompaktného športového automobilu poskytujú ideálne východisko pre vynikajúcu jazdnú dynamiku. Dĺžka vozidla 4 537 milimetrov a šírka 1 838 milimetrov predstavujú nárast oproti predchádzajúcemu modelu o 105 a 64 milimetrov. Nové auto je však o 28 milimetrov nižšie, s výškou iba 1 390 milimetrov. Výrazné proporcie vytvorené v klasickom trojdielnom členení kapoty, kabíny a batožinového priestoru stelesňujú dynamický potenciál modelu. Trojrozmerné povrchy, trojuholníkové tvary a diagonálna línia dotvárajú výraznú prednú časť vozidla. Výrazne rozšírené podbehy kolies a svalnatá kupola v strede kapoty dávajú jasný signál o dynamických jazdných vlastnostiach.

Obličky mriežky chladiča BMW majú horizontálny dizajn a v ich strede sa namiesto klasickej priečky nachádzajú vertikálne usporiadané vzduchové klapky. Tieto sa otvárajú elektricky, keď má motor za nimi vyššie nároky na množstvo chladiaceho vzduchu. Štandardne dodávané full-LED svetlomety sú umiestnené na vonkajšej strane prednej časti. Na požiadanie sa dodávajú aj adaptívne LED svetlomety s asistentom proti oslepovaniu BMW Selective Beam. Na požiadanie sú k dispozícii aj M svetlomety Shadow Line s tmavými vložkami.

Bočný pohľad s ostrými líniami

Vonkajšie rozmery športového automobilu poskytujú vynikajúcu jazdnú dynamiku. Foto: BMW

Dlhá kapota, krátke previsy a dozadu posunutý priestor pre cestujúcich, ktorého zadná časť spočíva na mohutne rozšírených podbehoch kolies, umocňuje bočný pohľad na nový model. Veľké zasklené plochy, línia strechy, ktorá dynamicky klesá a krátke veko batožinového priestoru, ktoré sa končí výrazným spojlerom, sú ďalšími poznávacími znakmi kompaktného športového modelu. Ostré línie dávajú povrchom jasné atletické hrany. Štýlovo zatmavené zadné svetlá, umiestnené na vonkajších rohoch zadnej časti, majú kompaktné kontúry. Ich povrchy tvoria svetlá s trojrozmerným stvárnením. To vytvára mimoriadne elegantnú možnosť na predstavenie LED technológie použitej vo všetkých svetelných funkciách

Športový prémiového interiéru

Dizajn kokpitu je zameraný na vodiča a panel na stredovej konzole zdôrazňuje novú športovú auru vozidla. Foto: BMW

Dizajn kokpitu zameraný na vodiča a moderný ovládací panel na stredovej konzole zdôrazňuje novú športovú auru vozidla. Sériová výbava so športovými sedadlami a kožou čalúnený volant Sport prispievajú k príťažlivému zážitku z jazdy. Zúženie v zadnej časti línie strechy, vysoká stredová konzola a hladká povrchová úprava prístrojovej dosky a panelov dverí vytvárajú okolo vodiča a spolujazdca pocit ulity. A samostatné sedadlá umožňujú cestujúcim vzadu, aby si vychutnali pocit športovej radosti z jazdy. Vysoko kvalitné materiály a precízne spracovanie vytvárajú prémiové prostredie prevyšujúce predchádzajúci model. Dynamické línie vnášajú štruktúru do panelov dverí a zadných výplní. Ozdobné lišty interiéru v novej matnej verzii Dark Graphite tvoria súčasť štandardnej výbavy. Nový dizajnový prvok prichádza v podobe povrchov s lichobežníkovým akcentom nad lakťovými opierkami vo dverách. Ak je zvolené náladové osvetlenie, ich perforované povrchy sú štýlovo podsvietené. Auto sa štandardne dodáva s čalúnením látkou Sensatec. BMW M240i xDrive Coupé a automobily vo verzii M Sport majú spolu s ďalšími prvkami čalúnenie materiálmi Alcantara. Batožinový priestor nového BMW radu 2 Coupé ponúka objem 390 litrov. Výška nakladacej hrany sa v porovnaní s predchodcom znížila o 35 milimetrov. Na želanie je k dispozícii odnímateľné ťažné zariadenie s možnosťou ťahať príves s hmotnosťou 1 600 kilogramov.

Pôžitok z jazdy vďaka silným motorom

V ponuke motorov pre nový model BMW radu 2 Coupé sa nachádza aj nový radový šesťvalec, ktorý dodáva v tomto segmente bezkonkurenčné množstvo energie. Výkonové charakteristiky, túžba po otáčkach a jemný chod 3,0-litrového motora v novom modeli BMW M240i xDrive Coupé zvyšuje v kompaktnom segmente nároky na neprekonateľné športové vlastnosti. S maximálnym výkonom 374 koní prekonáva predchodcu o 34 koní. Model BMW 220i Coupé poháňa nový benzínový štvorvalec, v ktorom je výfukové potrubie integrované do hlavy valcov, čo ešte viac znižuje emisie. S maximálnym výkonom 184 koní  šprintuje nový model z 0 na 100 km/h za 7,5 sekundy. Verzia nového benzínového štvorvalca s výkonom 245 koní sa bude dodávať do modelu BMW 230i Coupé, ktorý sa dostane do ponuky v lete 2022. Dvojstupňové prepĺňanie turbodúchadlom a 48V mild-hybridná technológia poskytujú štvorvalcovému naftovému motoru v novom modeli BMW 220d Coupé jasné výhody oproti predchodcovi a to z hľadiska ťahu aj účinnosti. Tento 2,0-litrový agregát vyvíja maximálny výkon 190 koní.

Zadná časť vozidla je krásne prepracovaná. Foto: BMW

Všetky motory sú štandardne spojené s 8-stupňovou automatickou prevodovkou Steptronic. Na želanie dodávaná 8-stupňová prevodovka Steptronic Sport sa pýši ešte ostrejším radením rýchlostí. Okrem páčok na volante obsahuje aj systém Launch Control, ktorý umožňuje vodičovi vyraziť vpred pomocou optimalizovanej trakcie a funkciu Sprint, ktorú možno využívať na rýchly nárast rýchlosti ako aj na dynamické predbiehacie manévre. Osemstupňová prevodovka Steptronic Sport je súčasťou balíka M Sport Pro. Tento balík sa na požiadanie dodáva k vozidlám vo verzii M Sport a jeho súčasťou sú aj 19-palcové M disky kolies z ľahkých zliatin, brzdy M Sport, predný spojler a M zadný spojler.

- Reklama -