Sudca B. Harabin nepojednáva s rúškom: Nosenie rúška je na dobrovoľnej báze každého

5
Branislav Harabin, sudca Okresného súdu Bratislava 1 (Foto: TV Markiza)

Majú to v rodine? Sudca Okresného súdu Branislav Harabin nenosí na súdne pojednávania rúško, nijako si neprekrýva oblasť tváre a nosa. Na otázku, prečo má jasnú odpoveď: Je to na dobrovoľnej báze. Uznesenia vlády Slovenskej republiky nie sú všeobecne záväzné. Za pozornosť určite stojí, že nenosenie rúška praktizuje aj sudcov otec, Štefan Harabin, bývalý predseda Najvyššieho súdu.Ten sa kvôli tomu nedostal napríklad na poštu, aby si vybral policajnú zásielku.

Sudca Branislav Harabin nenosenie rúška či respirátora zdôvodňuje takto: “Nosenie rúška/respirátoru je vyslovene na dobrovoľnej báze každého jednotlivca.”

Vládne uznesenia sú podľa B. Harabina právne nulitné. “Aktuálny platný právny stav na území Slovenskej republiky mi, ako zdravej osobe, zákonom neukladá právnu povinnosť nosiť rúško, resp. respirátor, neobmedzuje ma v slobode pohybu a pobytu a ani v práve pokojne sa zhromažďovať. Uznesenia vlády Slovenskej republiky a vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v tejto spojitosti vydávané, sú právne nulitné. Nosenie rúška/respirátoru je vyslovene na dobrovoľnej báze každého jednotlivca,” tvrdí bratislavský sudca.

Uznesenia vlády nie sú podľa B. Harabina všeobecne záväzné. Ich obsahom sa preto bežný občan môže riadiť dobrovoľne, ale nemusí. Harabin sa pri odôvodňovaní svojho postoja opiera o Ústavu SR, cituje Pakt OSN, Chartu EÚ a aj Dohovor RE, ktorými je Slovenská republika viazaná a ktoré garantujú pohyb bez obmedzení.

“Pakt OSN, Charta EÚ a Dohovor RE, ako medzinárodné zmluvy „nadriadené“ nad naše zákony, ale i samotná Ústava SR jednoznačne hovoria, že obmedzenia výkonu základných práv a slobôd musia byť vykonané formou zákona. Ústavnoprávne neobstojí názor že štátny orgán, v tomto prípade vláda svojim uznesením, alebo úradník ním vydanou vyhláškou môže zakázať uplatňovanie jedného zo základných práv, či slobôd len na základe zákona, resp. len na základe ústavného zákona. Základné práva a slobody požívajú zvýšenú ochranu a musia byť garantované nielen za štandardných podmienok, ale práve a najmä aj vo výnimočných situáciách, kedy je náchylnosť zo strany štátnych orgánov ich porušovania zvýšená. Vyjadrené platí aj počas vyhláseného núdzového stavu na území Slovenskej republiky,” uvádza Branislav Harabin.

Branislav Harabin (Autor: TASR)

Harabin upozorňuje aj na Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ktorý “má u nás absolútnu prednosť v otázke aplikácie základných ľudských práv a slobôd občanov pred vnútroštátnym poriadkom, vrátane Ústavy SR a to aj počas núdzového stavu”.

Nenosenie rúška navyše argumentuje Harabin aj zdravím. “Je dôležité zvýrazniť aj mimoriadne závažné zdravotné riziká a následky dlhodobého nosenia rúška resp. respirátoru (v interiéroch aj exteriéroch) a nie je možné očakávať od zdravých ľudí, aby si sami a vedome poškodzovali vlastné zdravie len pre svojvoľné donútenie štátnou mocou neústavnými a nezákonnými opatreniami úradov/vlády,” je presvedčený Branislav Harabin.

- Reklama -

5 KOMENTÁRE

  1. Riadi sa zdravým rozumom a zákonmi v slobodnej a demokratickej EU, alebo tu platí diktatúra covidu?

  2. Riadi sa zdravým rozumom a zákonmi v slobodnej a demokratickej EU, alebo platí u nás diktatúra covidu?

  3. Riadi sa zdravím rozumom a zakonmi, lebo sme v slobodnej a demokratickej EU, alebo u nas plati diktatura covidu?

Comments are closed.