Fico: Máme ako člen NATO podporovať bratovražednú slovanskú vojnu medzi Ukrajincami a Rusmi? Naša diplomacia je nesvojprávna

0
Robert Fico, predseda Smer-SD (Foto: TASR)

Vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sú mimoriadne zlé. “Strana SMER – SD je jednoznačne proti otvorenej bratovražednej vojne medzi týmito národmi,” vyhlásil predseda strany Robert Fico.

“Je tu tendencia, aby sa medzi sebou ruvali dva slovanské národy. Toto je rozmer, ktorý opomíname. Je to ako keby sme sa my mastili s Čechmi niekde na Morave, vyhlásil Fico.

Čo sa týka porušovania Minských dohôd, Fico uviedol: “Som presvedčený, že viac porušuje Minské dohody ukrajinská strana ako ruská strana, ale nechcem teraz o tom veľmi hovoriť.”

Podstatné podľa Fica je, že má obavy, že v krátkom čase môže dôjsť k čistému politickému rozhodnutiu a k prijatiu Ukrajiny do NATO z čisto politických dôvodov.

“My si myslíme, že Ukrajina je na hony vzdialená pokiaľ ide o pripravenosť vstúpiť do NATO. Ale to nebude nikoho zaujímať. V tomto prípade bude viac takých tých tigrov, by som povedal, v rámci NATO, zaujímať, ako priblížiť NATO k ruskej hranici,” uviedol Fico s tým, že Rusko sa nebude iba tak pozerať na situáciu, že by sa Ukrajina stala členským štátom NATO a že by vlastne hranica NATO tvorila hranicu s Ruskou federáciou.

Fico pripomenul, že ak by Ukrajina bola členským štátom NATO a došlo by k jej napadnutiu, čo by sa identifikovalo v NATO ako napadnutie alebo nejaký konflikt, tak je povinnosť ostatných členských štátov NATO ísť na pomoc takejto krajine. “To ako my máme ako členský štát NATO podporovať bratovražednú slovanskú vojnu medzi Ukrajincami a Rusmi?” – pýta sa Fico.

Slovensko by podľa Fica mohlo zohrať aktívnejšiu úlohu vo vyjednávaniach. Slovenskú diplomaciu však označil za nesvojprávnu.

- Reklama -