Americký viceprezident Pence s manželkou sa dali zaočkovať proti COVID-19

0
Americký viceprezident Mike Pence (vľavo) počas očkovania vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNtech 18. decembra 2020 vo Washingtone. (Foto: TASR/AP)

Americký viceprezident Mike Pence a jeho manželka Karen sa v piatok dali zaočkovať proti infekčnej chorobe COVID-19. Očkovaniu sa podrobili v priamom televíznom prenose, aby tak posilnili dôveru americkej verejnosti v túto očkovaciu látku, uviedla agentúra AFP.

Pence počas prenosu z Bieleho domu uviedol, že Američania sa nemajú čoho obávať, keďže k dispozícii je “jedna, možno aj dve bezpečné vakcíny”.

Vo štvrtok odborná komisia amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) vyslovila súhlas s núdzovým použitím vakcíny spoločnosti Moderna v USA. Otvorilo to cestu pre to, aby FDA v piatok vydala konečné rozhodnutie v procese jej schvaľovania.

Vakcínu vyvinutú firmami Pfizer a BioNTech schválil FDA pred týždňom, pričom očkovanie sa v USA začalo v pondelok.

Americký prezident Donald Trump medzitým v piatok oznámil, že Spojené štáty schválili druhú vakcínu proti novému koronavírusu, ktorú vyvinula biotechnologická spoločnosť Moderna. “Vakcína Moderny presvedčivo schválená. Distribúcia sa začne okamžite,” napísal Trump na Twitteri.

- Reklama -