Etický kódex na vkladanie príspevkov

0

Profil typu OBČAN:


Diskusia pod redakčnými príspevkami (hnedé menu):

  1. Dodržiavajte platné zákony Slovenskej republiky i všeobecne uznávané normy vhodného vyjadrovania sa.
  2. Neurážajte politikov ani seba navzájom. Cieľom servera je rozprúdiť vecnú diskusiu medzi volenými predstaviteľmi a užívateľmi – voličmi.
  3. Ak niekoho obviňujete, podporte svoje tvrdenia dôkazmi.
  4. Vyjadrujte sa k téme a netapetujte – neopakujte zbytočne svoje pripomienky v jednej alebo viacerých diskusiách.

Otázky na volených užívateľov (modré menu):

  1. Dodržiavajte platné zákony Slovenskej republiky i všeobecne uznávané normy vhodného vyjadrovania sa.
  2. Neurážajte. Cieľom servera je rozprúdiť vecnú diskusiu medzi volenými predstaviteľmi a užívateľmi – voličmi.
  3. Ak niekoho obviňujete, podporte svoje tvrdenia dôkazmi.
  4. Nevyjadrujte svoje názory, nevyzývajte. Pýtajte sa na aktuálne témy, ktoré sú reálne v kompetencii dopytovaného politika (inštitúcie), obce.
  5. Netapetujte – neopakujte zbytočne jednu a tú istú všeobecnú otázku na viacerých politikov.


Zmyslom otázok je získať z odpovedí postoj politikov či odôvodnenie ich rozhodnutia voči svojim voličom. Túto spätnú väzbu nezískate zo žiadneho prieskumu ani na žiadnom inom serveri. Naopak, o postojoch voličov majú politici dosť informácií napríklad z prieskumov. Parlamentnélisty.sk sú jediným webom, kde túto možnosť máte, nezneužívajte ju teda, prosím, na urážanie, tapetovanie (hromadné kladenie rovnakých otázok na všetkých politikov).

S cieľom zabrániť zneužitiu funkcionality kladenia otázok a zároveň na zlepšenie úrovne kladených otázok sme boli nútení pristúpiť k moderovaniu otázok niektorých používateľov. Systém automaticky vyhodnocuje správanie používateľov pri používaní služby ParlamentnéListy.sk a prideľuje jednotlivým používateľom určitú hodnotu DPS (diskusný publikačný status – viac vo VOP). Moderátori ani administrátori nemajú možnosť hodnotu DPS ovplyvniť. Príspevky používateľov so záporným DPS nie sú zverejňované okamžite, ale sú odoslané na kontrolu administrátorom. Z toho dôvodu dôjde k zobrazeniu príspevkov ostatným používateľom až po schválení administrátorom, dovtedy ich nevidí ani majiteľ Profilu, na ktorom bola otázka položená. Príspevky sa snažíme moderovať v čo najkratšom čase, v najhoršom prípade do druhého pracovného dňa. (Odsek pridaný 18.4. 2018.)

TIP: Politici môžu zodpovedať iba zmysluplné otázky, preto sa nad formuláciou otázky zamyslite a položte ju politikovi, ktorý má kompetenciu vašu otázku zodpovedať. Ak máte voči konkrétnemu politikovi priamu výzvu alebo chcete vyjadrovať svoje názory, pošlite ich priamo na kontaktný e-mail, uvedený v Profiloch politikov. Vaše ďalšie názory môžete tiež zaslať redakcii. Ak redakcia uzná vaše názory za vhodné na zverejnenie, rada to urobí.

TIP: Pretože sa väčšina užívateľov obáva o svoje súkromie, zobrazujeme politikom automaticky iba váš nick (prezývku). Považujeme však za slušné, keď sa pod textom otázky podpíšete svojím menom (tiež viete, koho sa pýtate) a prípadne aj bližšie určíte svoje bydlisko (niektoré otázky môžu byť lokálneho charakteru). Nemusí ísť o úplný podpis, ale verte, že otázka od Pavla z Trenčianskeho kraja“ bude považovaná za reálnejšiu aj príjemnejšiu a bude zodpovedaná skôr než nepodpísaná otázka od nicku Valdermort007. Podpisom teda zvyšujete váhu vašej otázky aj pravdepodobnosť, že vám na otázku odpovedia.


Diskusia pod príspevkami politika (inštitúcie), obce (modré menu):

  1. Dodržiavajte platné zákony Slovenskej republiky i všeobecne uznávané normy vhodného vyjadrovania sa.
  2. Neurážajte politikov ani seba navzájom. Cieľom servera je rozprúdiť vecnú diskusiu medzi volenými predstaviteľmi a užívateľmi – voličmi.
  3. Ak niekoho obviňujete, podporte svoje tvrdenia dôkazmi.
  4. Netapetujte – vyjadrujte sa k téme a neopakujte zbytočne svoje pripomienky v jednej alebo viacerých diskusiách.

INFO:  Diskusie pod príspevkami publikovanými na Profiloch sú editované. To znamená, že sú zverejnené až po schválení príspevku majiteľom/asistentom konkrétneho profilu. Majiteľ/asistent profilu môže v Administrácii svojho Profilu povoliť okamžité zobrazenie diskusných príspevkov bez redigovania. Záleží však len na jeho prístupe a redakcia toto rozhodnutie nijako neovplyvňuje.

TIP: Slušným diskutovaním môžete automaticky získať tzv. diskusný publikačný status (DPS). To znamená, že vaše príspevky budú zverejnené ihneď, bez čakania na schválenie, a to aj pod príspevkami publikovanými na Profile s redigovaním diskusií.
  

 
Profil typu POLITIKINŠTITÚCIA“ OBEC:


Publikácia akýchkoľvek príspevkov (textových, obrazových či diskusných) v systéme Profilov podlieha týmto zásadám:

  1. Dodržiavajte platné zákony Slovenskej republiky i všeobecne uznávané normy vhodného vyjadrovania sa.
  2. Dodržiavajte autorské práva. Ku vkladaným materiálom musíte vlastniť autorské práva alebo mať súhlas autora na ich publikáciu. Prevzatím alebo založením profilu ste vyjadrili informovaný súhlas so Všeobecnými podmienkami ParlamentneListy.sk, kde preberáte zodpovednosť za vystavenie sa postihu zo strany vlastníka autorských práv, ako aj zo strany prevádzkovateľa domény ParlamentneListy.sk.
  3. V prípade citovania informácií zverejnených už inými médiami uveďte pri citovanej informácii jej zdroj.
  4. Neurážajte iných politikov. Cieľom servera je rozprúdiť vecnú diskusiu medzi samotnými volenými predstaviteľmi aj medzi volenými predstaviteľmi a užívateľmi – voličmi.
  5. Ak niekoho obviňujete, podporte svoje tvrdenia dôkazmi.


Multimediálne súbory a iné materiály publikované na Profiloch ParlamentneListy.sk budú automaticky opatrené vodoznakom s logom ParlamentneListy.sk. Zmyslom opatrenia nie je nárokovanie si autorských práv prevádzkovateľom, ale vytvorenie povedomia o službe ParlamentneListy.sk a zriadenie jej pozície ako primárneho zdroja akýchkoľvek informácií k verejnému a politickému dianiu v SR pre užívateľov internetu, ako aj pre mediálne subjekty. Vložením takýchto materiálov súhlasíte s umiestnením vodoznaku na požadované účely.

- Reklama -