Novú univerzitnú nemocnicu v Bratislave by mohli postaviť Španieli

0
Nemocnica (Autor: SITA)

Projekt novej univerzitnej nemocnice v Bratislave za 250 miliónov eur vzbudzuje v spoločnosti rôzne reakcie už niekoľko rokov. Podľa viacerých je nová nemocnica v hlavnom meste Slovenska zbytočná, ale faktom zostáva, že súčasné zdravotnícke zariadenia sú v katastrofálnom stave a nemajú peniaze ani na obnovu techniky. Nová univerzitná nemocnica v Bratislave bude navyše prvá, ktorú na Slovensku postavíme od nežnej revolúcie.

Španielska spoločnosť Ribera Salud pre denník Pravda uviedla, že má vypracovaný plán s názvom Alzira, podľa ktorého riadi viacero nemocníc v zahraničí, a chce ho využiť aj pri novom projekte bratislavskej univerzitnej nemocnice. „Za 16 rokov existencie sme vymysleli model, ktorý pomáha poskytovať lepšiu zdravotnú starostlivosť pacientom a šetriť náklady štátu,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Ribera Salud Alberto De Rosa.

Ministerstvo zdravotníctva je vo fáze kontroly formulárov a žiadostí jednotlivých uchádzačov o realizáciu štátnej zákazky. Okrem španielskej spoločnosti Ribera Salud sa o štátnu zákazku uchádzajú aj InterHealth Canada a Metrostav, Agel v spolupráci s Assuta Medical Centers, Rizzani De Eccher a Policlinico San Donato, Pessina Costruzioni v spolupráci s Dúha, a.s. a Credinvest International Slovakia.

Začiatkom tohto roka uverejnil Denník N článok, v ktorom píše aj o tom, či Bratislava potrebuje nové zdravotnícke zariadenie. Súčasná Univerzitná nemocnica v Bratislave, pod ktorú patrí 5 budov (v Ružinove, Petržalke, Starom meste, Podunajských Biskupiciach a na Kramároch) má totiž najväčšie dlhy spomedzi všetkých slovenských nemocníc. Ešte koncom októbra minulého roka dlžila Sociálnej poisťovni 55 miliónov eur. Podľa viacerých odborníkov je dôvodom aj fakt, že ju  riadi štát. To by sa po príchode investora malo zmeniť.

Nová univerzitná nemocnica v Bratislave by mala stáť v mestskej časti Patrónka. Nové zdravotnícke zariadenie s kapacitou 700 lôžok dokáže po dostavbe ročne prijať až 40-tisíc pacientov. Presné parametre by mali byť známe už v septembri. Výherca štátnej zákazky za 250 miliónov eur postaví univerzitnú nemocnicu a bude ju prevádzkovať nasledujúcich 30 rokov. Odpoveď na otázku, kto nakoniec zrealizuje tender, by mala byť známa do konca tohto roka.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -