Záhada v nemeckom regióne: Utečenci vraj miznú a nikto nevie, čo sa s nimi stalo

0
Utečenecký tábor. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

Ako The Local uvádza, federálna vláda uložila Dolnému Sasku, aby pripravilo ubytovanie pre 4 000 utečencov. Záhadné zmiznutie takmer pätiny z nich však signalizuje, že v prevažne poľnohospodárskej oblasti nechcú zostať. Keďže mnohých z prichádzajúcich utečencov úrady nezaregistrovali, nie je vôbec jasné, ktorí utečenci a v akom počte sa vlastne „vyparili“. Utečenci sa priebežne vytrácajú zo všetkých utečeneckých táborov v regióne. V sobotu napríklad navštívil člen tunajšieho parlamentu utečenecký tábor v Lingene a zistil, že viac ako polovica z 212 utečencov odišla nevedno kde. Spolkové ministerstvo práce odhaduje, že až tretina z uvažovaného milióna utečencov bude chcieť Nemecko opustiť a vydať sa do krajín, kde majú priateľov či príbuzných.

Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

„To je absolútne neprijateľné. Utečenci sú zaregistrovaní ihneď po svojom príchode,“ reagovala na vzniknutú situáciu Kresťansko-demokratická únia (CDU) ústami svojej hovorkyne Angeliky Jahnovej. Niektorí experti upozorňujú, že systém pre ubytovanie utečencov má mnoho nedostatkov. „Oni ani väčšinou nevedia, kde presne sa nachádzajú. Nedávno sme im museli dať mapu Nemecka, aby sa lepšie orientovali,“ cituje The Local hovorcu radnice v bavorskom meste Delmenhorst Tima Frersa a poukazuje na snahu demonštrantov, ktorí chceli pred niekoľkými dňami zastaviť žiadateľov o azyl v saskom Freibergu. „Demonštranti zablokovali autobus, ktorý prevážal utečencov. Niektorí hádzali po utečencoch jablká, iní dokonca petardy,“ píše The Local.

Ďalší incident sa odohral v spolkovej krajine Meklenbursko-Predné Pomoransko, kde sa terčom útoku krajnej pravice stali dvaja miestni politici. Neznámy páchateľ poškodil automobil tunajšieho člena Sociálnej demokracie (SPD) Patricka Dahlemanna tým, že mu ho polial zapáchajúcou chemikáliou. Dahlemann na svojom facebookovom profile vyhlásil, že sa nenechá zastrašiť a bude ďalej pokračovať vo svojej podpore „skutočnej kultúry pohostinnosti“. Ďalší páchateľ, pravdepodobne z radov krajnej pravice, poškodil automobil Dahlemannovej straníckej kolegyne Susann Wippermannovej. Na čelné okno vozidla napísal, že Wippermannová je „zradkyňa národa“. Koniec koncov, Spolkový kriminálny úrad (BKA) minulý týždeň varoval politikov, ktorí podporujú utečencov, že sa môžu stať terčom krajne pravicových zoskupení.

- Reklama -