USA by mali zbystriť. Rusko s Čínou vraj čím ďalej, tým viac oslabujú ich pozíciu

0
Biely dom, sídlo a pracovisko prezidenta Spojených štátov amerických, Washington D.C. (Autor: SITA)

Analytik Peter Harris zo Štátnej univerzity v Colorade si kladie otázku, či sú USA schopní udržať si svoje postavenie jedinej superveľmoci v nových podmienkach.

„Podľa Petra Harrisa v súčasnosti narastá obava z Číny kvôli plánovanému čínsko-ruskému augustovému cvičeniu v Japonskom mori. ,Washingtonu sa zmenšujú manévrovacie schopnosti na Východe, v Juhočínskom mori či priamo na Taiwane, ako by mohol diplomaticky alebo vojensky ovplyvniť udalosti v prípade konfliktu.‘ Rusku a Číne sa podaril ťah voči USA. Spoločnou akciou v tejto oblasti ľahšie vyšachovali svetovú veľmoc, akou sú USA, ktorá je v námornej sile papierovo mocnejšia než Čína a Rusko dohromady,“ píše server.

Američania síce nemajú s Čínou rozpory, ale ich vzťahy nie sú rozhodne najružovejšie. O vzťahu USA a Ruska už toho v posledných mesiacoch médiá veľa napísali. Faktom je, že najružovejšie nie sú ani vzťahy Ruska a Číny, stačí si spomenúť na ich územné spory z minulosti. Práve teraz však obom mocnostiam stačí, že sa ich záujmy v určitej oblasti zhodujú. Američania tak majú dilemu, či majú posilniť vojenskú prítomnosť v Ázii alebo pri európskych hraniciach Ruska. Ďalšou možnosťou je, že sa Spojené štáty zmieria s tým, že postavenie svetového hegemóna strácajú, a akceptujú multipolárny svet. Rusko a Čína síce nedosahujú úroveň vojenskej sily Spojených štátov, ale to nemusí trvať večne. Američania by mali v každom prípade spozornieť.

autor: mp

- Reklama -