Toto nie je demokracia, rozčúlil sa islamista, keď mu Dáni odmietli udeliť občianstvo. Krajinu chcel premeniť na kalifát

0
„Belal el-Khatib nemôže dostať dánske občianstvo, pretože je to islamista a niekto, kto chce premeniť dánsku demokraciu na kalifát, by nemal byť občanom Dánska,“ uviedol v pondelkovom vyhlásení predseda dánskej Naturalizačnej komisie (Indfødsretsudvalg) Christian Langballe. Podľa návrhu ministerky pre integráciu Inger Støjbergovej sa mali všetkými žiadosťami o udelenie občianstva zaoberať dánske úrady znova pre neutíchajúcu utečeneckú krízu. V liberálnom Dánsku však tento návrh nenašiel politickú podporu a do rúk úradníkov sa dostali len naozaj podozrivé žiadosti o občianstvo, ku ktorým patrila aj tá od 25-ročného islamistu.
 
Mladík mal v tomto prípade smolu, že si ho úrady začali znova preverovať. Všetko spôsobili jeho údajné vyjadrenia, v ktorých podporoval zavedenie islamskej vlády v Dánsku. Paradoxné je, že sa Belal el-Khatib narodil v Dánsku a napriek tomu občianstvo automaticky nezískal. Jeho rodičia boli v čase jeho narodenia prisťahovalci. Matka je podľa informácií portálu TheLocal Palestínčanka s izraelským občianstvom a otec Palestínčan, ktorý získal občianstvo v Dánsku pred desiatimi rokmi. Belal požiadal o občianstvo ešte v roku 2013, ale až teraz jeho žiadosť úrady znova prehodnotili a rovno aj zamietli.

Konzervatívci sú pobúrení 

Konzervatívni poslanci v Dánsku nazývajú el-Khatiba „čistým islamistom“ a „antidemokratom“. Podľa nich je nehorázne, že niekto s takými názormi si vôbec dovolí v Dánsku požiadať o udelenie občianstva. „Občianstvo je politická a nie právna záležitosť. To nám dovoľuje povedať takémuto typu ľudí, že ich názory sú príliš extrémne na to, aby sme ich za ne ešte aj odmenili. Robíme to, aby sme sa postarali o Dánsko,“ napísal konzervatívny poslanec dánskeho parlamentu Naser Khader na svojom facebookovom profile.

Tvrdí, že nič zlé neurobil

Belal el-Khatib nenechal svoj prípad len tak a obvinil dánsku parlamentnú komisiu z toho, že je proti nemu zaujatá. „Neurobil som nič zlé. Prispievam do spoločnosti viacerými spôsobmi, ale len čo prejavím iný než väčšinový názor na konkrétnych politikov, stane sa z toho hendikep. Pripomína mi to diktatúru. Toto nie je demokracia,“ povedal mladík žijúci v Dánsku v rozhovore pre dánsku rozhlasovú stanicu Radio24syv. Na svojom facebookovom profile Belal nedávno zverejnil výzvu, v ktorej prosí ľudí, aby prispeli na pomoc utečencom, ktorí prichádzajú do Dánska. Nezabudol pripojiť ani číslo účtu, na ktorý môžu ľudia posielať peniaze určené údajne na nákup pomoci pre utečencov. 
 
Ešte začiatkom septembra navrhovala ministerka pre integráciu sprísnenie postupov pri udeľovaní dánskeho občianstva. Prísnejšie mali byť jazykové požiadavky na ovládanie dánčiny aj vstupné testy, v ktorých malo byť aj viac otázok. Zvýšiť sa mala aj suma, ktorú musíte mať k dispozícii, aby ste samostatne prežili v Dánsku. Nič z toho však v parlamente neprešlo cez poslancov Liberálnej aliancie, bez ktorých nemá vláda dostatočnú podporu na schválenie novely zákona.
 
- Reklama -