Takto už to ďalej nejde! To jednoducho nezvládneme. V Nemecku došlo k novému a dôležitému aktu odporu proti Merkelovej vo veci utečencov

0
Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

Veľmi dôrazne upozorňujú na situáciu vo svojich mestách a obciach. Bez ohľadu na veľkosť a počet obyvateľov je situácia kritická, na obce a mestá sú kladené obrovské nároky a tie nemajú k dispozícii všetko potrebné.

Uvádzajú predovšetkým neprimeranú byrokratickú záťaž, teda, logicky, nemajú dostatok úradníkov. Okrem toho majú zúfalý nedostatok kontajnerov vhodných na ubytovanie. Len niektoré radnice majú k dispozícii voľné objekty, ale tie sú už preplnené. V dôsledku toho vzniká medzi ubytovanými ľuďmi vyhrotená atmosféra.

Starostovia žiadajú o jasné stanovenie maximálnych počtov utečencov. Nikto nevie, kedy sa to zastaví, obce sú bezradné. Žiadajú aj o zásadný postoj v otázke vysťahovania odmietnutých žiadateľov o azyl z krajiny.

A úplnú katastrofu predstavuje otázka financií. Najhorší je zúfalý nedostatok peňazí. Niektoré mestá to už nezvládajú a nemajú žiadne ďalšie možnosti financovania.

Mimoriadne zaujímavý je názor a postoj mladého politika, člena strany Zelených, starostu mesta Tübingen v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko (Baden-Württemberg) Roberta Palmera.

Na otázku, ako je to možné, že on, člen strany Zelených, má takýto kritický postoj k situácii, starosta odpovedá: „Tu nejde o politickú príslušnosť, to s tým skutočne nemá nič spoločné. Sme absolútne preťažení, pohlcuje nás byrokracia, je veľmi ťažké udržať poriadok, bezpečnosť a eliminovať prípadné násilie – ochrániť ubytovne a zariadenia pred útokom radikálov. Všetci naši dobrovoľníci sú absolútne preťažení. Áno, je to o financiách, ale bez nezmerného nasadenia ľudí, dobrovoľníkov a sociálnych organizácií sa to skrátka nedá. Nedá sa to všetko obslúžiť. Je ťažké udržať sociálny zmier. Jednoducho to takto ďalej nejde! Situácia je skutočne dramatická.“

Výroky kancelárky Angely Merkelovej: „Už nikdy múr v Nemecku. My sme povinní pomáhať.“ To sú vety, ktoré ukončia debatu o pomoci utečencom ešte skôr, než vôbec začne. Je takmer nemožné namietať, musia súhlasiť.

Kto nechce, ten nemá srdce alebo porozumenie, eventuálne – ako v prípade Pegidy – oboje. A aj napriek tomu všetkému je povinnosťou starostu namietať. Jeden príklad z radnice mesta Tübingen: Pred pár dňami mal starosta Robert Palmer telefonát z linky pomoci, že by bolo potrebné nájsť miesto na postavenie stanového mestečka pre približne 1 000 osôb. Toľko utečencov príde denne do Bádenska. Krajina má k dispozícii miesta, do ktorých môže umiestniť asi 30 000 utečencov v priebehu dvoch rokov. Ale tieto miesta sú zaplnené za 25 dní, prípadne ešte skôr. „My v podstate potrebujeme jedno stanové mesto denne! Samozrejme, že sme našli v priebehu troch dní vhodné miesto; a teraz hľadáme stany!“ ukazuje snahu starosta, ale vzápätí dodáva: „Úprimne, situácia sa len s dobrou vôľou riešiť nedá! Problémy narastajú neuveriteľnou rýchlosťou. Musí byť konečne jasné, ako dlho budú ešte naše hranice otvorené, koľko migrantov prijmeme. Berlín musí jasne povedať, aká je výška finančnej pomoci, upraviť zákony.“ Starosta Palmer chce byť zároveň úprimný aj k ľuďom, ktorí do Nemecka prichádzajú: „Utečencom treba jasne povedať, že im rozhodne pomôžeme zachrániť ich život, ale iba malá časť z nich sa môže zapojiť do spoločnosti a uplatniť sa na pracovnom trhu. V opačnom prípade bude dochádzať k veľkým životným sklamaniam.“

Alexandra Dlouhá

- Reklama -