Sedem smrteľných hriechov saudskej kráľovskej rodiny. Zdvihne sa vám nielen tlak, ale aj žalúdok

0
Saudský princ Majed bin Abdullah bin Abdulaziz Al Saudí (Autor: SITA)

1. Princezná Basmah a jej fejkový Sheikh

Jej kráľovská výsosť princezná Basmah bin Saud Bint Abdulaziz al Saud je vnučkou prvého saudského kráľa a dcéra druhého kráľa. Tŕňom v oku vládcov tejto krajiny je pre svoje liberálne a reformné prognózy a ľudskoprávne kampane. Verejne vyhlásila, že si želá, aby kráľovstvo prijalo zmenu ústavy a zabezpečilo rovnosť pohlaví, občianske práva pre všetkých, reformu rozvodových zákonov, systém vzdelávania a sociálnych služieb, obmedzenie diskriminácie žien či zbavenie sa mahrama, teda mužského garde, čo musí sprevádzať saudské ženy na verejnosti.

Napriek tomu sa stala terčom pre tých, ktorí sa snažia zvrhnúť vládnucu dynastiu Saudov. V roku 2013 ju údajne podviedol na Facebooku hacker, ktorý sa mal vlámať do účtu je blízkeho priateľa. Toho pochopiteľne odmietla identifikovať, ale je spomínaný ako 30-ročný Sheikh zo Spojených arabských emirátov. Jej konverzácia pomocou Skype s falošným Sheikhom bola dokonca zaznamenaná. Podvodník používal lichôtky, aby sa pokúsili princeznú zlákať na konverzáciu so sexuálnym podtónom. Rovnaký hacker jej mal z počítača hacknúť aj videá a fotografie. Dokonca sa vydierač po niekoľkých mesiacoch zjavil a žiadal výkupné za materiál vo výške 320-tisíc libier. Mala ich zaslať na egyptský bankový účet.

Princezná sa však rozhodla ísť s farbou von, a tak vydierač publikoval 40-minútové video na YouTube, kde je princezná prichytená s cigaretou v ruke a ako posiela bozk. Ešte k tomu má aj odkrytú hlavu. Kým niečo také je pre západné oči neškodná záležitosť, tak v saudskej spoločnosti to vyvoláva obrovský škandál. Princezná si myslí, že na svedomí to majú jednotlivci zo siete disidentov, ktorí publikujú intímne detaily, týkajúce sa členov kráľovskej rodiny, aby tak mohli destabilizovať režim.


2. Princ  Nayef a jeho kokaínové lietadlo

V roku 2004 bol princ Nayef bin Fawwaz Al Shalaan v USA a vo Francúzsku obžalovaný za  účasť pri pašovaní drog z Južnej Ameriky do Európy. Dokonca je známy aj jeho milostný vzťah s kolumbijskou ženou  Doris Manger, s ktorou sa mal zoznámiť na Universite v Miami v roku 1970. Podľa všetkého sú stále v kontakte a v priebehu rokov sa s ňou stále stretával. Dokonca sa pasuje za náhradného otca jej deti. V roku 1998 bol princ obvinený, že sa stretol s členmi kolumbijskej drogovej mafie, s ktorou ho zoznámila práve Manger. Mafiu viedol Juan Gabriel Usuge a Carlos Ramon, bývalí švagrovia, ktorí prišli o krk pri „nehodách“ a zarábali milióny na obchode s drogami.

Princ sám údajne navrhol pašovanie kokaínu pomocou jeho súkromného Boeingu 727 a peniaze  mal preprať prostredníctvom Kanz Bank, ktorú vlastnil. Dokonca  bol označovaný  za jediného moslima vlastniaceho banku v Ženeve. Kolumbijčania súhlasili s jeho plánom a 2 tony kokaínu pašoval v 100 kufroch. Kšeft bol však odhalený, Kolumbijčanov zatkli v Spojených štátoch a princa vo Francúzsku. Princ má však ešte bohatšiu drogovú históriu. Bol obvinený aj v štáte Mississippi za obchod s omamnými látkami ešte v roku 1984.

Princ vyhlásil, že s Kolumbijčanmi sa stretol len ako s investormi pre jeho fabriky na plasty. Na základe nedostatku dôkazov bol nakoniec uznaný nevinným. Saudský minister vnútra princ Nayef bin Abdel Aziz dokonca hrozil zrušením niekoľkých francúzskych obchodných spoločností v prípade, že vyšetrovanie bude pokračovať. Princ Nayef bin Fawwaz Al Shalaan tak ostáva krytý aj napriek tvrdeniu pred súdom, že „svet je už odsúdený. Boh mi dovolil predávať drogy“.

3. Rómeo a Júlia na moslimský spôsob

Príbeh ako z Rómea a Júlie a s rovnako tragickým koncom. Písal sa rok 1977 a princezná Misha'al Bint Fahd al Saud mala podľa tradície dohodnutý sobáš so starším bratrancom. Odišla do Bejrútu, kde sa venovala ďalšiemu štúdiu. Osudným sa jej však stalo stretnutie s Khaledom, synom diplomata Saudskej Arábie. Aféra nabrala na obrátkach po tom, keď sa pokúsili spoločne utiecť. Nanešťastie ich chytili a princezná odmietla odsúdiť svojho milenca. Ten sa priznal k cudzoložstvu, čím rozzúril jej konzervatívneho dedka Muhammada bin Abdul Aziz al Saudí, brata kráľa.

Ona a jej milenec boli prevezení na parkovisko v Jeddahu a 19-ročnú princeznú Misha'al usmrtili strelou do hlavy, zatiaľ čo sa na to jej milý musel pozerať. On mal byť popravený sťaním, ktoré bolo také neúspešné, že ho museli opakovať až štyrikrát, aby sa im podarilo oddeliť hlavu od tela. Saudskoarabské orgány sa snažili celý príbeh držať v tajnosti, ale napriek tomu to spôsobilo medzinárodné pobúrenie. V roku 1980 sa dokonca príbeh stal predmetom doku-drámy s názvom Smrť princeznej. Vysielali ju televízie BBC a PBS.

Saudovia odpovedali tým, že sa snažili premietanie filmu prekaziť. Nedokázali to, a tak sa odplatili tým, že deportovali britského veľvyslanca a na zrušených kšeftoch spôsobili Británii škody za viac ako 200 miliónov libier. Film bol v roku 2005 uvedený na internet a je dostupný online.


4. Kráľovské väzenie

Podľa televízneho svedectva princeznej Anoud al Fayez, ktorá teraz žije v Británii, držali ju spolu s dcérami Jawaher, Sahar, Hala,a Maha 14 rokov v úkryte, kde im  nedávali nielen jedlo, ale ani vodu. Mal to byť trest za to, že verejne kritizovali kráľovskú rodinu, za ich „bujarý“ spoločenský život, pracovnú kariéru a za boj za ľudské práva.

Ženy, ktoré majú teraz tridsať až štyridsať rokov, to prezradili aj v interview pre stanicu RT. „Držali nás  v hrozných podmienkach,“ povedali princezné Hala a Maha. Saudské úrady ich však nikdy neobvinili a odvolávajú sa na to, že to bola „súkromná záležitosť“.


V e-maili princezná Sahar tiež vysvetlila zúfalosť ich neútešnej situácie:

Spolu s našou matkou sme vždy boli hlasom chudobných, hlásali sme práva žien a hlásali to, čo je našim srdciam blízke. Často sme o tom diskutovali s našim otcom. To však nesedelo ani jemu a ani jeho synom Mitabovi a Abdelazizovi. Boli sme terčom tej doby. Zhoršilo sa to  však počas posledných 15 rokov. Keď Hala začala pracovať ako stážistka v nemocnici v Rijáde, zistila, že politických väzňov zatvárajú na psychiatrické oddelenie. Oznámila som to svojim nadriadeným za čo dostala pokarhanie. Začala som dostávať výhražné správy. Situácia sa zhoršovala a zistila som, že mi začali podsúvať drogy. Uniesli ma z domu do púšte, neskôr ma previezli do ženskej väznice. Čoskoro som sa stala ďalšou obeťou systému, rovnako ako pacienti – politickí väzni, ktorým som sa snažila pomôcť. Bolo nám povedané, aby sme stratili nádej, že budeme mať niekedy normálny život.

5. Smrť milenca

V roku 2010 bol princ Saud bin Abdulaziz bin Nasir al Saudí zatknutý za zabitie jeho sluhu a  milenca v jednej osobe v drahej hotelovej izbe v Londýne. Smrti predchádzali týždne fyzického a sexuálneho zneužívania. Utrpenie princovho milenca sa skončilo na sv. Valentína, keď  so zlosťou a povzbudený pohármi šampanského Abdulazizho dopichal nožom 37-krát a pohryzol ho na obe líca. Sluha zomrel v dôsledku svojich zranení.

Po útoku si princ objednal mlieko a vodu. Odtiahol mŕtvolu do postele a pokúsil sa vyčistiť krv a zakryť svoj zločin. Princ počas súdu strávil väčšinu času obhajobou, že nie je gej, keďže  homosexualita sa v Saudskej Arábii trestá popravou.

Princ a Abdulazizis mali podľa všetkého dlhotrvajúci vzťah. Chodili spolu nakupovať, večerali spolu, spali len v najlepších hoteloch. Princ ale vystavoval svojho milenca častým fyzickým útokom. Jeden z nich zaznamenala aj bezpečnostná kamera. Princ surovo mláti  Abdulaziza a ten následne pokorne odchádza za ním.

Princ sa pokúšal presvedčiť súd, že smrť sa týkala údajného incidentu, keď mal Abdulaziz princa okradnúť o 3 000 eur. Dôkazy však pred súdom ukázali, že mnohé zranenia boli dlhodobé ale aj čerstvé. Princa odsúdili na doživotie, ale  v roku 2013 ho deportovali do Sadskej Arábie, kde je v domácom väzení.

6. Aktuálny díler

Bezpečnostné zložky v Libanone na medzinárodnom letisku v Bejrúte zadržali tento týždeň saudskoarabského princa, ktorého obvinili z pokusu o prevoz drog v jeho súkromnom lietadle. Princ Abdal Muhsín ibn Walíd ibn Abdal Azíz Saúd a ďalšie štyri osoby boli zadržané na Letisku Rafíka Harírího kvôli prechovávaniu narkotík, a to v 24 vreciach a 8 kufroch „plných drog“. Podľa libanonskej televízie al-Majádín sa pätica podozrivých pokúsila na palube súkromného lietadla do Saudskej Arábie prepašovať spolu dve tony lieku Captagon. Liek na báze amfetamínu je stimulantom, ktorý po užití vyvoláva u človeka istý druh eufórie,  necítite hlad ani únavu. Captagon je obľúbenou drogou aj príslušníkov Islamského štátu a práve Islamský štát kšeftuje vo svete s týmto liekom,  ktorého finančne nenáročná výroba zásobuje kasu extrémistov.

7. Kokaínová dovolenka

Svet médií zaplavila správa o „dovolenke” saudského princa Majed bin Abdullah bin Abdulaziz Al Saudiho v Beverly Hills. Tu ho zadržala polícia pre užívanie kokaínu a vydieranie niekoľkých slúžok. Tie mal pod hrozbou smrti nútiť, aby sa pozerali na jeho homosexuálny styk s iným mužom. Vrcholom správania dvadsaťdeväťročného syna nedávno zosnulého kráľa malo byť, že sa pod podobnými vyhrážkami na tri slúžiace ženy dokonca pokúšal vymočiť.

Americké noviny doplnili, že člen panovníckeho rodu si mal prenajať luxusnú rezidenciu za 37 miliónov dolárov a tri dni tam s priateľmi mali mať divokú párty s alkoholom, drogami a ženami. Polícia po sťažnostiach princa zadržala, prokurátor však obvinenie z ublíženia na zdraví, obmedzovania osobnej slobody a sexuálneho obťažovania zhodil zo stola pre nedostatok dôkazov. Princov právnik novinárom povedal, že ženám zjavne išlo len o to, aby vymámili z princa peniaze.

Škandál prichádza v najmenej vhodný čas. Špekuluje sa o puči v saudskej kráľovskej rodine, keď dvanásť potomkov zakladateľa monarchie chce zosadiť vládnuceho monarchu a nahradiť ho jeho mladším bratom. Navyše sa stále častejšie hovorí o ťažkých ekonomických problémoch krajiny, ktorá mnoho desaťročí umožňovala život v luxuse vďaka ťažbe ropy. Jej ceny sa však prepadajú a úspech nových palív, ako je bridlicový plyn, ďalej oslabujú politickú aj ekonomickú silu niekdajšieho kľúčového západného spojenca.


 

- Reklama -