Sankcie USA na Kim Čong-una sú vyhlásením vojny, zaznelo z KĽDR

0
Severekórejský diktátor Kim Čong-un (Autor: SITA)
Severná Kórea vo štvrtok odpovedala, že ide o „otvorené vyhlásenie vojny“ a „najhorší zločin, ktorý nemožno odpustiť“. Akékoľvek interakcie medzi oboma krajinami bude Severná Kórea posudzovať, ako keby s USA bola vo vojne. Zároveň sa však dožadovala okamžitého zrušenia sankcií.
 
Jedným zo sankcionovaných je aj generál Čcho Pu-il, minister ľudovej bezpečnosti. Ten má na starosti „dohľad nad pracovnými tábormi a inými zadržiavacími zariadeniami, kde dochádza k mučeniu, popravám, znásilňovaniu, hladovaniu a nútenej práci“.
 
„Za Kima Čong-una Severná Kórea neustále spôsobuje neprijateľnú krutosť a utrpenie miliónom svojich ľudí vrátane vraždenia, nútených prác a mučenia,“ povedal námestník ministra financií pre terorizmus a finančné spravodajstvo Adam J. Szubin.
 
„Následkom dnešného vyhlásenia bude, že akýkoľvek majetok sankcionovaných v rámci americkej jurisdikcie je zmrazený,“ uviedlo ministerstvo financií. Je tiež zakázané s nimi akokoľvek obchodovať a vykonávať finančné transakcie. Tohto odporúčania sa drží aj mnoho medzinárodných finančných inštitúcií, aby mohli aj naďalej obchodovať s USA.
 
K rozhodnutiu uvaliť na severokórejského lídra sankcie došlo po zverejnení správy ministerstva zahraničia, nazvanej „Vážne porušovanie ľudských práv a cenzúra v Severnej Kórei“, ktorú si nechal vypracovať Kongres po nedávnom schválení zákona o zmenách v prístupe k Severnej Kórei.
 
Podľa niektorých predstaviteľov Kongresu však sankcie voči Kim Čong-unovi a ďalším funkcionárom režimu boli v pláne už pred samotným schválením zákona.
 
Celý text v angličtine nájdete TU
 
 
- Reklama -