Rusi už vedia, čo chcú dosiahnuť v Sýrii. Na stôl vyložili „mierový plán“

0

Osembodový plán, ktorý pre Sýriu pripravilo Rusko, predpokladá referendum o novelizácii ústavy a potom predčasné prezidentské voľby. Podľa Kremľa by sa tieto plány mali zrealizovať do 18 mesiacov. S čím však návrh nepočíta, je úloha prezidenta Asada počas prechodného obdobia v Sýrii.  

Podľa portálu BBC to pravdepodobne znamená, že na nadchádzajúcich kľúčových rokovaniach, ktoré sa budú konať v sobotu vo Viedni, by sa mali zúčastniť aj niektoré sýrske opozičné skupiny.

Hovorca ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova oznámil, že pred plánovaným ďalším kolom rokovaní vo Viedni by sa malo určiť, ktoré sýrske opozičné sily budú v procese rokovania považované za partnerov a ktoré budú naopak označené za „teroristické“ a neprijateľné. Po minulom kole rokovaní vo Viedni sa dohodlo, že krajiny pripravia zoznam opozičných skupín, s ktorými by sa mohlo rokovať o politickej budúcnosti Sýrie.

Dva základné problémy uniknutého dokumentu

Korešpondent BBC Jonathan Marcus vidí v ruskom návrhu dva základné problémy. Jedným z nich je, že uniknutý dokument sa nezaoberá už spomínanou úlohou Asada v prechodnom období, a druhým, že nie je definované, kto sa vlastne zúčastní na mierových rokovaniach. Ruský návrh síce hovorí o začatí politického procesu medzi sýrskou vládou a „zjednotenou delegáciou opozičných skupín“, ale čo presne to znamená?

Zúčastnia sa ho skupiny rebelov podporované Tureckom, arabskými krajinami Perzského zálivu a Západom? Ako sa môžu tieto rôznorodé a v mnohých prípadoch veľmi rozdrobené a lokalizované skupiny spojiť do delegácie, ktorá môže hovoriť spoločným hlasom? Pýta sa Marcus.

Sýrčania z krajiny utekajú

Ruský plán však neobsahuje konkrétny termín začatia reforiem v Sýrii. Cesta k realizácii „poriadku“ vo vojnou zničenej krajine, zdá sa, nebude vôbec jednoduchá. Keďže sa krajina už vyše štyri roky zmieta vo vojnovom konflikte, prakticky tam nefungujú žiadne inštitúcie, ktoré by boli schopné zorganizovať referendum a napokon aj samotné voľby. Okrem toho, milióny občanov Sýrie sú pre nestabilitu v rodnej zemi roztrúsení po celom svete.

Ruské vzdušné sily zničili pred pár dňami základňu extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) neďaleko sýrskej metropoly Damask. Ruské letectvo v Sýrii tiež uskutočnilo vyše 80 náletov a zasiahlo takmer 300 cieľov v provinciách Aleppo, Damask, Dajr az-Zaur, Idlib, Lázikíja, Rakka, Hamá a Homs.

- Reklama -