Rakúšania pritvrdili. Pozrite si, čo po novom u nich na utečencov čaká

0
Utečenci v rakúskom Salzburgu (Autor: SITA)

Útočisko bude krajina v budúcnosti poskytovať všeobecne iba na obdobie troch rokov, po ktorých právo na pobyt v alpskej republike automaticky vyprší. Kompetentní však preskúmajú, či dôvody, pre ktoré sa dostalo migrantovi ochrany, ešte pretrvávajú. Tento krok je priblížením platnej rakúskej legislatívy zákonom platným v Nemecku.

Doteraz mohli oprávnení žiadatelia o azyl rátať s útočiskom v Rakúsku natrvalo. Ak už dôvody na azyl, napríklad prenasledovanie v krajine pôvodu, pominuli, mohol byť štatút azylanta teoreticky odobratý, čo sa však systematicky nekontrolovalo a teda ani nedialo. Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová v tejto súvislosti podľa tlačovej agentúry DPA podčiarkla: “Chceme poskytovať ochranu tým ľuďom, ktorí ju potrebujú”. Podľa jej slov sme však v súčasnosti často svedkami nie hľadania ochrany, ale hľadania hospodársky atraktívnej krajiny.

Podobne na tri roky dostávajú v súčasnosti povolenie na pobyt v Nemecku všetci, ktorým je priznaný štatút utečencov. Ak im tento nie je odobratý ani po uplynutí 36 mesiacov, môžu dostať následne časovo neobmedzené povolenie na pobyt v spolkovej republike. Rakúsko súčasne teraz sprísni aj predpoklady pre spájanie rodín, a to zavedením podmienok ako dostatočný príjem, prístrešie alebo zdravotné poistenie.

- Reklama -