Počet ľudí na Korzike sa každé leto zdesaťnásobí. Ostrov preto zaplavujú odpadky

0
Preplnené smetné koše (Autor: SITA)
Pribúdajúci počet ľudí by mal priniesť aj viac peňazí do miestnej pokladnice, ale ani tie nestačia pokryť spracovanie obrovského množstva odpadu, ktorý sa hromadí práve pre nových obyvateľov ostrova. Podľa agentúry AFP totiž rastúca spotreba a nedostatočná infraštruktúra prispievajú k tomu, že sa Korzika mení na skládku odpadu doslova pred očami jej obyvateľov.
 
Ľudia, ktorí sa prisťahujú na ostrov, podľa úradov netriedia odpad a chýba im zmysel pre akúsi občiansku povinnosť. V letných mesiacoch je na Korzike až desaťnásobne viac ľudí ako mimo sezóny. Turisti z Belgicka, Švajčiarska, Nemecka a Talianska vtedy spolu tvoria viac ako 20 percent obyvateľov. S nimi však prichádza aj nápor na spracovanie odpadu, ktoré nestíha vyhovieť zvýšeným nárokom. Často sa preto stáva, že na ostrove vznikajú nekontrolované skládky odpadu, na ktorých sa hromadia smeti zo stavieb, staré autá či elektrospotrebiče.
 
Za pribúdajúce „čierne“ skládky sú čiastočne zodpovední aj zahraniční turisti, ktorí na ostrove nedbajú na pravidlá a robia si z prírodných rezervácií smetiská. Vrecia s odpadkami vidieť pri cestách aj parkoviskách a výnimkou nie sú ani odpadky popri turistických chodníkoch. Problém predstavuje aj fakt, že niektoré centrá na spracovanie odpadu boli v lete preplnené a odmietli preto prijímať odpad z iných regiónov, ktoré potrebovali pomôcť. „Tu, rovnako ako inde, je možné obmedziť množstvo odpadu už pri zdroji, je to vec každého z nás,“ uviedla na margo odpadkovej krízy na Korzike francúzska ministerka životného prostredia Segolene Royalová. 
- Reklama -