Pád airbusu v Egypte: Už našli čierne skrinky, sú známe ďalšie podrobnosti

0
Trosky ruského airbusu, ktorý sa zrútil v strednej časti egyptského Sinajského polostrova (Autor: SITA)

Na mieste havárie v odľahlej púštnej oblasti al-Hasana sa našli obe takzvané čierne skrinky: záznamník letových údajov i nahrávač rozhovorov v pilotnej kabíne. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptských predstaviteľov. Egyptský premiér Šaríf Ismáíl zdôraznil, že príčinu tragédie nebude možné stanoviť skôr, než budú zanalyzované údaje z oboch záznamníkov. Podľa jeho slov je skoro nemožné, aby haváriu niekto prežil. Doposiaľ sa podarilo nájsť telá 129 obetí.

V airbuse sa okrem sedemčlennej posádky nachádzalo 217 cestujúcich vrátane 25 detí. Až na výnimky boli všetky osoby na palube občanmi Ruska. Ukrajina potvrdila, že medzi pasažiermi boli aj štyria jej občania. Egyptský minister pre civilné letectvo Muhammad Husám Kemal informoval, že komunikácia medzi lietadlom a letovými dispečermi a bezprostredne pred nehodou prebiehala normálne. Neboli zaznamenané žiadne mimoriadne udalosti ani vyslanie núdzového signálu či žiadosť pilota o zmenu letovej trasy.

Egyptské médiá predtým informovali, že pilot pred nehodou údajne informoval dispečerov o bližšie nešpecifikovanom technickom probléme a požiadal o povolenie k pristátiu. K zodpovednosti za pád Airbusu A321 sa prihlásila takzvaná Sinajská provincia extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Podľa vyhlásenia islamistov bol útok na lietadlo reakciou na “ruské nálety, ktoré zabili stovky moslimov na sýrskej pôde”.

Tvrdenie o údajnej zodpovednosti IS za pád lietadla však spochybnila ruská vláda, ktorá ho označila na nedôveryhodné. Pochybnosti vyjadrili aj experti, podľa ktorých sinajskí militanti podľa všetkého nedisponujú zbraňami potrebnými na zostrelenie lietadla vo väčšej výške. Egyptské úrady na základe prvých zistení predpokladajú, že sa lietadlo pravdepodobne zrútilo v dôsledku technickej poruchy. Podľa nich nič nenasvedčuje tomu, že by bol stroj zostrelený alebo že by na jeho palube explodovala nálož.

Dve z najväčších európskych aerolínií Lufthansa a Air France-KLM sa v reakcii na pád ruského lietadla preventívne rozhodli, že z bezpečnostných dôvodov nebudú dočasne lietať nad Sinajským polostrovom.

- Reklama -