Obrat o 180 stupňov. Niektoré krajiny v otázke kvót totálne menia názory. A následne kritizujú Slovensko

0
Utečenci na maďarsko-rakúskej hranici v rakúskom Nickelsdorfe (Autor: SITA)

Európska komisia trvá na prerozdelení 120 000 migrantov, ktorí sa momentálne nachádzajú na území Talianska, Grécka či Maďarska. Napríklad také Švédsko je kvótam, aj napriek stále silnejúcej vlne migrantov, stále naklonené. Slovensko a ďalšie krajiny V4 sa naopak v tejto otázke stavajú do opozície. Zaujímavý je postoj Francúzska. Kým v nedávnej minulosti bol názor Paríža voči kvótam skeptický, dnes svoj názor zmenili o 180 stupňov, všimla si ČT24.

Krajiny V4 pod paľbou kritiky

Francúzsky premiér Manuel Valls ešte v máji zavedenie povinných kvót odmietal. O štyri mesiace pozdejšie už ale mení názor. Okrem toho sa tvrdo postavil proti tým krajinám, ktoré sa o utečencov nechcú postarať. „Mnoho nových európskych krajín odmieta pridať ruku k dielu. To je proti európskej myšlienke. To nemôžeme akceptovať,“ hovorí v súčasnosti Valls.

Spŕšku kritiky voči postoju krajín V4 vzniesol aj luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn, ktorý vyhlásil, že „aj taká malá krajina, akou je Luxembursko, je schopná prijať niekoľko stoviek ľudí, ktorí nevyznávajú kresťanské náboženstvo a majú inú farbu pleti“. Dodal, že rovnako tak by sa mali zachovať aj veľké krajiny, ako Česko či Poľsko.

Ustupujú aj odporcovia kvót

Kvótam sa najnovšie nebráni už ani Slovinsko a svoj postoj zmiernilo aj Poľsko. „Poliakom sľubujem, že nebudeme čiernou ovcou Európy, ale nikomu nedovolíme, aby ignoroval naše záujmy,“ vyjadrila sa premiérka Ewa Kopaczová. Hoci má Veľká Británia z európskej azylovej politiky výnimku, potom, čo bola uverejnená fotografia mŕtveho sýrskeho chlapca, na premiéra Camerona bol vyvíjaný nátlak, aby pomohol Sýrčanom. „Vezmeme si 20-tisíc sýrskych utečencov priamo z utečeneckého tábora v Jordánsku a poskytneme im domov v našej krajine,“ oznámil. Nápor desaťtisícov utečencov zlomil aj inak veľmi ústretovú nemeckú politiku k migrantom. Berlín poslal na hranicu políciu. Podľa kancelárky Merkelovej ide o nutný krok, ktorý má uľahčiť registráciu utečencov.

Rozhodnutie je v Tuskových rukách

V utorok na budúci týždeň sa kvôli utečeneckej kríze bude opäť konať mimoriadna schôdzka ministrov vnútra EÚ. Niektoré krajiny, ako Slovensko či Česko, však trvajú na tom, aby o povinných kvótach rozhodol summit EÚ. O tom, kedy sa mimoriadny summit uskutoční, rozhodne už zajtra prezident Únie Donald Tusk. V prípade konania summitu majú členské krajiny právo návrh vetovať, pri ministerských stretnutiach ale rozhoduje kvalifikovaná väčšina.

- Reklama -