Obama sľubuje odvetu za Paríž. Čo chcú Američania urobiť?

0
Americký prezident Barack Obama (Autor: SITA)

Obama prisľúbil aj zvýšenú snahu o ukončenie vojny v Sýrii, ktorá umožnila vzostup moslimského extrémizmu. Podľa agentúry AP sa tak vyjadril po stretnutí s tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom na úvod summitu skupiny G20 v prímorskom regióne Antalya.

Obama po príchode na summit vyjadril podporu Francúzsku v úsilí identifikovať páchateľov piatkových útokov a vyhlásil, že udalosti v Paríži “zatemnili oblohu”. Neprezradil však nijaké podrobnosti o tom, akým spôsobom chcú Spojené štáty alebo ich partneri v koalícii proti IS vystupňovať svoje zásahy.

“Zabíjanie nevinných ľudí na základe pokrivenej ideológie nie je iba útokom na Francúzsko či Turecko, ale útokom na civilizovaný svet,” povedal Obama.
Podľa Edoganovho vyjadrenia najnovšie útoky v Paríži, Ankare a inde ukazujú, že svet je vystavený kolektívnej hrozbe. Svetoví lídri podľa neho vyšlú zo svojho summitu v Turecku silný odkaz ohľadne boja proti terorizmu. Na spoločnej tlačovej konferencii s Obamom v rámci summitu G20 taktiež povedal, že okrem iného spolu rokovali aj o boji proti IS v Sýrii.

- Reklama -