Novopečený poľský minister vnútra naložil predsedovi Európskeho parlamentu. Nemci by nemali kritizovať Poľsko potom, čo vyvraždili desiatky tisíc Poliakov za druhej svetovej vojny

0
Bývalý predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz (Autor: SITA)

Predseda EP Martin Schulz v nedeľu v nemeckej televízii ARD vyhlásil, že akékoľvek odmietanie prijať ľudí, ktorí utekajú pred vojnou na Blízkom východe a na severe Afriky, bude prejavom nedostatku európskej „solidarity“.

Blaszczak, ktorý v pondelok spoločne s celou novou vládou premiérky Beaty Szydlovej zložil prísahu, na to zareagoval výčitkou, že Nemci by nemali kritizovať Poľsko po tom, čo vyvraždili desiatky tisíc Poliakov za druhej svetovej vojny. Uviedla to agentúra Reuters.

“Schulzove slová sú príkladom ´nemeckej arogancie´,“ povedal minister v rozhovore pre televíziu TVN24. „Rozprávame sa vo Varšave, ktorú zničili Nemci. Vo Wole (mestská časť Varšavy) bolo 50 000 mužov a žien vyvraždených nemeckými vojakmi,“ dodal.

„Aj keď je nemecký politik Schulz predstaviteľom európskeho zákonodarného zboru, a nie vlády v Berlíne, Blaszczakovo vyjadrenie naznačuje možné zhoršenie vzťahov oboch krajín po nástupe novej poľskej vlády. Po výraznom víťazstve v októbrových parlamentných voľbách sa k moci dostala konzervatívna pravicová strana Právo a spravodlivosť (PiS) vedená Jaroslawom Kaczyńským,“ konštatuje Reuters.

- Reklama -