Neuveriteľné svedectvo sexuálnej otrokyne bojovníkov Islamského štátu. Na toto už naša predstavivosť nestačí. Jezídka sa kúpala v krvi, túžila po smrti

0
Jezídske ženy (Autor: SITA)

Tentoraz prehovorila jezídka, ktorú znásilňovali bojovníci Islamského štátu, mimochodom „fičiacich“ na drogách. Potratila po tom, ako ju oplodnil 60-ročný terorista.

Ako rozrezaná zvnútra

Mladá žena, z obavy o svoju bezpečnosť dnes vystupujúca pod menom Shirin, sa túžila stať právničkou. Na území aktuálne ovládanom Islamským štátom žilo mnoho ľudí normálnym životom so svojimi snami a životnými cieľmi. Potom si tu však začali vynucovať svoju moc šialenými pravidlami ako zo stredoveku džihádisti z ISIS, na čo doplatila hlavne jezídska menšina. Keďže jej príslušníci sa k islamistom odmietli pridať, bez milosti ich zabili a pohádzali do masových hrobov. O tom, ako to teraz vyzerá po masakri v irackom meste Sindžár, sme písali TU.

Mladé ženy, ktoré prežili, však na tom nie sú lepšie ako mŕtvi. Islamisti si ich privlastnili ako sexuálne otrokyne bez najmenšieho zľutovania, pričom ich najčastejšie vláčia do svojich pevností ako sýrska Rakka či iracký Mosul, no majú aj utajené skrýše. Shirin uniesli ako mnoho iných žien, následne prežila nepredstaviteľné deväťmesačné mučenie. „Počas každého znásilnenia som sa cítila, ako keby som bola zvnútra rozrezaná. Cítila som sa, ako keby bol každý orgán zranený. Bola to bolesť, ale aj poníženie. Podbruško ma bolelo tak, ako keby mi niekto tlačil medzi nohami rozbité sklo,“ opísala hororové zážitky.

Shirin sa zastala iná žena, ktorá orodovala, aby ju vzali do nemocnice, lebo nemohla prestať krvácať. Krutosť radikálnych islamistov však nepozná hraníc, a preto ju ignorovali. Priateľka sa jej snažila pomôcť, dala ju okúpať do slanej vody a tam si Shirin uvedomila, že sa v podstate kúpe vo vlastnej krvi, taká bola voda sfarbená. Jej príbeh priniesol britský Daily Mail.

Krátko po tom sa však dostala do inej skrýše ISIS, kde bolo podľa jej slov mnoho jezídskych žien a dievčat. Tam ju predali inému mužovi. Oplodnil ju 60-ročný muž a nešťastná žena potratila. Svoje otrasné zážitky spísala v knihe s názvom Aj naďalej som dcérou svetla. V nej opísala, ako sa pokúsila o samovraždu po tom, ako ju znásilnili prvýkrát. Snažila sa obesiť na šále. Pri tom ju ale pristihol muž, ktorý jej ho strhol a zmlátil ju.

Takto sa zmocnili dediny

Shirin opísala aj to, keď ju uniesli. Stalo sa to v odľahlej dedine Hardan v severnom Iraku.  „Bolo sedem hodín ráno, keď prišli – konvoje bielych pickupov a béžových džípov, pravdepodobne bývalých SUV patriacich Američanom. My sme boli ešte v nočných košeliach. Môj otec bol vtedy na pracovnej ceste v Kurdistane a to mu pravdepodobne zachránilo život. Okamžite sme si uvedomili, že je to invázia, ale nedokázali sme úplne spracovať myšlienky. Moja mama hovorila, že sa nič nestane. Neboli sme šiíti, ktorých nenávidia, boli sme jezídi, nad ktorými chcú mať nadvládu,“ opísala.

Na nočné košele si dali dlhé šaty a išli sa pozrieť na tú hrôzu, čo sa diala vonku. Islamisti mávali svojimi typickými čiernymi vlajkami. Na ulici spoznali známe tváre, arabských susedov, ktorí vyzerali tak, že sa pridali k ISIS. Boli tam aj neznáme tváre a na dievčatá sa pozerali s pohŕdaním, smiali sa a zmerali si ich pohľadmi od hlavy až po päty. „Z ich pohľadov šli strach a znechutenie, ich fúzy, brady boli dlhé a neudržiavané,“ pokračovala.

Po tom strašnom výjave utiekli dievčatá späť do domovov, pričom z dedinského reproduktora sa ozývalo, že sa nemusia ničoho báť a majú byť pokojné. „Na to mi zazvonil telefón. Bol to môj kamarát Telim. Členovia ISIS boli v jeho dedine, sľubovali, že neurobia žiadnu škodu. Môj kamarát a jeho rodina utiekli do hôr. Povedal mi, že klamú. Zabíjajú všetkých mužov a ženy, a dievčatá unášajú. ´Uteč. Sú na ceste k vám. Prosím, bež preč´,“ tak znel telefonát predtým, ako padla do pazúrov ISIS. Peklo sa rozpútalo o štvrtej poobede, keď bojovník za ISIS povedal starostovi, že im nič neurobia, keď im dovedú všetky dcéry do šiestej večer. Potom nastalo čisté šialenstvo, táto správa sa rozšírila rýchlosťou blesku. Aj starosta im povedal, aby utiekli.

Matka opisuje horor, keď ISIS uniesol jej dcéru. Zdroj: Daily Mail

Aj napriek tomu, že zúfalí ľudia nasadli do áut a pokúsili sa utiecť, vrátane Shirinej rodiny, džihádisti z ISIS ich dobehli, zastavili tesne mimo obce a všetkých pooddeľovali. Vtedy sa dozvedela, že navlas podobné zverstvá sa diali aj v iných dedinách vrátane mesta Sindžár, kde žilo 40-tisíc ľudí. Bol august 2014 a Shirin mala 17 rokov. V rámci sexuálneho otroctva si ju bojovníci delili ako odmenu za svoju statočnosť.

Jeden z nich sa však ukázal byť až prekvapivo ľudský. Bol to už jej deviaty manžel, ktorý jej pomohol utiecť do Nemecka. Išlo o moslima, ktorého si vzala podľa islamského práva. Bol to sobáš z rozumu a vraj sa jej ani nedotkol. Naopak, prejavil sa v ňom súcit a spoločne ušli do oblasti ovládanej Kurdmi. „Bol to dlhý, nebezpečný a strašidelný útek,“ opísala situáciu, ktorá sa mohla skončiť akokoľvek, aj tým najhorším scenárom.

Zlo je ISIS, nie je to islam

Teraz žije Shirin v Nemecku, krajine, ktorá čelí návalu utečencov. Tí však čelia pre zmenu návalu zlosti a nesolidarity zo strany mnohých Európanov. Peklo, ktorým si ale museli najmä jezídi prejsť, si však nikto z nás nedokáže predstaviť, nehovoriac o traume, ktorá sprevádza aj toto dievča. „Keď ide okolo mňa v Nemecku muž s bradou, prepadnú ma strach a panika. Keď vidím autobus, pripomína mi to, ako ma prevážali stále na nové miesto, aby so mnou obchodovali. Nerada chodím autobusom,“ priznala a spomenula si, ako ju spolu s ďalšími obeťami týmto dopravným prostriedkom prevážali, pričom sa tam tlačilo mnoho ľudí a skoro sa zadusili. Niekedy sa Shirin, ktorá hovorí, že sa úplne zmenila, bojí aj prechádzajúceho auta.

Napriek tomu dúfa, že raz sa strachu z áut zbaví a urobí si vodičský preukaz. Dodala tiež, že takto chce ľudí informovať, aké peklo zažívajú tí, čo žijú pod kontrolou ISIS. „Mnoho (ľudí) utieklo, veľa je v táboroch. Napísala som knihu, aby som ukázala, že ISIS je zlo, nie je to islam,“ objasnila. Varuje aj predtým, že ak to krajiny spoločne nezastavia, boje prídu do Európy. A ako skončila jej rodina? Otec je v utečeneckom tábore, matka v zajatí ISIS v Sýrii a o súrodencoch, ktorí boli oddelení, nevie nič.

Situácia na Blízkom východe je naďalej kritická a zlá. Až 7 000 žien a detí sa stalo rukojemníkmi ISIS a len menej ako piatim stovkám sa podarilo utiecť alebo ich vykúpili. Podľa psychiatra a experta na traumu January Kizilhana, ktorý dohliada aj na Shirin, asi 200 unesených jezídiek spáchalo samovraždu. „Podrežú si zápästie, vypijú jed na potkany, zabijú sa elektrickým prúdom alebo sa snažia utopiť,“ tvrdí. ISIS chce vyhladiť jezídsku menšinu alebo zlomiť ich vôľu, pričom Európa už otvorene hovorí o genocíde či vojnových zločinoch.

- Reklama -