Je to vážne: Vráťte sa, odkiaľ ste prišli, hovoria nemecké úrady migrantom. Lenže oni už vedia, čo majú robiť

0
Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

Predseda nemeckého Spolkového správneho súdu Robert Seegmüller tvrdí, že súdy sú už na hrane svojich možností. „Neváham povedať, že situácia je skutočne dramatická,“ konštatoval Seegmüller pre agentúru DPA. Počet sťažností sa tento rok podľa odhadov zdvojnásobí na 200 000. Pritom k dvojnásobnému nárastu počtu sťažností v porovnaní s predchádzajúcim rokom (50 000) došlo už v roku 2016, keď súdy riešili asi 100 000 sťažností.

Ako uvádza Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (Bamf), čoraz viac utečencov sa proti rozhodnutiu o neudelení azylu bráni právnou cestou. Hoci sa počet sudcov v priebehu ostatných mesiacov zvýšil o dvetisíc osôb, stále to nie je dosť. „Jednoducho nemôžeme nájsť dostatok vhodných kandidátov. Aktuálna situácia je bez veľkého preháňania značne stresujúca,“ poznamenal Seegmüller, ktorý pôsobí ako sudca Spolkového správneho súdu v Lipsku.

Problém podľa Seegmüllera nepredstavuje „len“ nedostatočný počet samotných sudcov, ale aj ďalších členov súdu. „V krátkodobom horizonte pomôže jediná vec – prijať ďalších ľudí,“ podotkol sudca s tým, že chýbajú aj finančné prostriedky. Počet sťažností rastie po celom Nemecku, avšak situácia je vážna najmä vo väčších mestách. Ako uvádza prezidentka berlínskeho, a teda najväčšieho správneho súdu v Nemecku Erna Viktoria Xalterová, v hlavnom meste je už situácia neúnosná.

„Počet sťažností na neudelenie azylu či štatútu utečenca sa vyšplhal na 13 500 a tvorí tak 65 % agendy, ktorou sa zaoberáme. Pritom ešte do konca roka išlo len o 750 prípadov,“ hovorí nemecká sudkyňa. Možno ešte viac práce majú sudcovia v Porýní-Falcku, kde sa počet sťažností neúspešných žiadateľov o azyl v porovnaní s minulým rokom dokonca strojnásobil. Za prvých sedem mesiacov tohto roka museli tamojší sudcovia riešiť 9 500 sťažností, zatiaľ čo za rovnaké obdobie v roku 2016 išlo o 3 350 sťažností.

Nič navyše nenasvedčuje tomu, že by malo dôjsť v dohľadnom čase k nejakému výraznému poklesu. Situácii nepomáhajú ani rôzne prieťahy a prekážky, ktoré súčasne nastavené pravidlá v tejto oblasti spôsobujú. „Často sa, bohužiaľ, stáva, že pätnásť správnych odvolacích súdov a 51 správnych súdov rozhoduje o tých istých prípadoch súčasne a mnoho práce tak vyjde absolútne nazmar,“ poukazuje lipský sudca Seegmüller.

Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

- Reklama -