Islamisti sa chvastajú. Lietadlo s ruskými turistami sme zostrelili my. Poznáme ruskú reakciu

0
Egyptský premiér Sherif Ismail na mieste pádu ruského lietadla (Autor: SITA)

Egyptské úrady už predtým avizovali, že lietadlo sa pravdepodobne zrútilo pre technickú poruchu a nič nenasvedčuje tomu, že by bol stroj zostrelený alebo že by na jeho palube explodovala nálož. Vyhlásenie IS spochybnil aj ruský minister dopravy Maxim Sokolov, ktorý uviedol, že “ho nemožno považovať za spoľahlivé”.
Lietadlo spoločnosti Kogalymavia s 217 cestujúcimi a siedmimi členmi posádky na palube smerovalo z prímorského letoviska Šarm aš-Šajch do ruského Petrohradu. Egyptské ministerstvo civilného letectva uviedlo, že stroj vzlietol o 04.58 h SEČ a z radarov zmizol o 23 minút neskôr, keď bol približne vo výške 9500 metrov. Stroj sa pri nehode rozpadol na dve časti, jedna zhorela a druhá narazila do skaly, doplnila televízia BBC.

Egyptské aj ruské úrady zhodne uviedli, že nehodu nik neprežil. Medzi pasažiermi letu, z ktorých väčšinu tvorili turisti, bolo 138 žien a 17 detí vo veku od dvoch do 17 rokov; 214 z nich malo ruskú národnosť, traja boli Ukrajinci. Sedemčlenná posádka pochádzala z Ruska, doplnila agentúra AP. Záchranári podľa vyhlásenia egyptskej vlády našli doposiaľ na mieste nehody 129 mŕtvych tiel. Trosky lietadla sa našli asi 35 kilometrov južne od mesta Aríš, uviedol spravodajský server BBC. Na miesto tragédie bolo vyslaných už približne 50 sanitiek. Egyptské úrady už našli záznamník letových údajov, resp. jednu z čiernych skriniek lietadla.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil nedeľu 1. novembra za deň štátneho smútku a rodinám obetí vyjadril úprimnú sústrasť. Zároveň už nariadil aj oficiálne začatie vyšetrovania nehody. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí Putinovi telefonicky kondoloval a prisľúbil, že egyptská strana sa teraz pokúsi vytvoriť čo najlepšie podmienky na to, aby na vyšetrovaní nehody mohli zúčastniť aj ruskí špecialisti.

Lietadlo malo pôvodne pristáť o 10.10 h SEČ na petrohradskom letisku Pulkovo, kde už tamojšie úrady zriadili centrum na pomoc rodinám a príbuzným obetí.
Ruská spoločnosť Kogalymavia doplnila, že Airbus A321 bol v dobrom stave, pričom len v roku 2014 sa podrobil povinnej údržbe. Dodala tiež, že jeho pilot bol skúsený; nalietaných mal 12.000 hodín z čoho 3860 iba na samotnom Airbuse A321.


 

- Reklama -