Francúzi majú novú pýchu. Odolá aj útoku rakiet. Zatieni aj slávnu Eiffelovu vežu?

0
Francúzsky Pentagón - nové sídlo francúzskeho ministerstva obrany (Autor: SITA)

V novom modernom sídle francúzskeho ministerstva obrany má pracovať približne 9300 vojenských a civilných zamestnancov, ktorí boli doteraz rozptýlení asi v desiatke rôznych parížskych budov. Výstavba francúzskej obdoby amerického Pentagónu, ležiacej v tichej lokalite južne od hlavného mesta, stála 4,2 miliardy eur.
V budove bude sídliť velenie pozemnej armády, vojenského letectva i námorníctva, čo by malo uľahčiť koordináciu francúzskych vojenských operácií v zahraničí. Sústredenie všetkých zložiek pod jednu strechu by tiež malo zaručiť rýchlejšie rozhodovanie a reakciu v prípade teroristických útokov a ďalších bezpečnostných hrozieb.

V neposlednom rade si Paríž od nového komplexu sľubuje zníženie výdavkov na armádu, ktorá má byť do roku 2019 zredukovaná zo súčasných 270.000 na 240.000 príslušníkov. Samotný minister obrany Jean-Yves Le Drian si však aj naďalej ponechá kanceláriu v historickej budove v Paríži, ktorá sa nachádza bližšie k prezidentskému palácu a sídlu parlamentu.

Nový komplex nazvaný “Hexagone-Balard” má v novembri oficiálne otvoriť francúzsky prezident Francois Hollande. Hexagón, šesťuholník, sa tradične používa ako symbol pevninského Francúzska. Takýto tvar má aj ústredná časť novopostaveného areálu. Sedemposchodová budova s preskleným priečelím podľa AP pripomína modernú pevnosť. Na jej strechu umiestnili vôbec najväčší solárny panel v Paríži. Vo vnútri komplexu sa nachádza viacero záhrad, športovísk a reštaurácií, ako aj knižnica, bazén a materská škola pre deti zamestnancov. Nechýbajú ani vojenské zariadenia, ktoré však armáda prísne utajila aj pred samotnými architektmi budovy.

Francúzska armáda sa aktívne zapája do početných operácií v zahraničí. Bojuje napríklad proti extrémistom v oblasti afrického Sahelu a podieľa sa aj na koaličných leteckých útokoch proti takzvanému Islamskému štátu (IS) v Iraku a Sýrii. Po celom svete momentálne pôsobí okolo 7000 francúzskych vojakov a približne rovnaký počet hliadkuje okolo citlivých objektov po celom Francúzsku, ktoré by sa mohli potenciálne stať terčom teroristických útokov. Zvýšená pohotovosť bola zavedená po januárových útokoch islamských radikálov na satirický časopis Charlie Hebdo a kóšer obchod v Paríži.

- Reklama -