Dosť bolo imigrantov, zaznieva čoraz častejšie aj v doteraz tolerantnom Švédsku. Popularita krajne pravicových síl v krajine rastie

0
(Autor: )

Príliv tisícov, prevažne rómskych migrantov šokoval zámožných Švédov. So žobrákmi sa teraz môžu bežne stretnúť v supermarketoch či v podchodoch v hlavnom meste. To miestnych doslova šokuje. Vzhľadom k tomu, že väčšina zo žobrákov pochádza z Rumunska, Bulharska či Maďarska, a teda z členských krajín EÚ, nemajú nárok na sociálne zabezpečenie. Títo ľudia sa potom často ocitajú na ulici. Ich najväčšou bariérou v rámci normálneho sa začlenenia do spoločnosti je nízka vzdelanostná úroveň a tiež neznalosť švédskeho jazyka. Bez týchto dvoch parametrov si v krajine nájdu prácu len veľmi ťažko. Vláda odhaduje, že vo Švédsku je asi 5-tisíc takýchto imigrantov.

Útoky na prisťahovalcov narastajú

Švédsko je obľúbenou cieľovou stanicou aj pre žiadateľov o azyl. Najviac ich prichádza, už tradične, zo Sýrie, Eritrey či Afganistanu. Táto skupina imigrantov však má, na rozdiel od nezamestnaných občanov EÚ, k  službám sociálneho zabezpečenia prístup. Mnohí prisťahovalci však žijú veľmi nedôstojne, na ulici alebo v špinavých táboroch. Za posledné mesiace sa dokonca rapídne zvýšili útoky miestnych na týchto ľudí. Polícia zaznamenala polievanie žobrákov kyselinou, pokusy o zrazenie autom či podpaľovanie stanov a karavanov, v ktorých  žijú. Podľa štatistiky švédskej Národnej rady pre prevenciu kriminality sa v roku 2014 objavilo približne 300 útokov, čo predstavuje nárast o 23 percent oproti predchádzajúcemu roku.

Ako žijú imigranti?

V jednom z lesov na okraji Štokholmu si asi 70 rómskych migrantov zriadilo stany a provizórne chatrče z  vylisovaného plastu, vlnitého plechu a ďalšieho šrotu. Nemajú žiadne pripojenie na elektrinu. K dispozícii majú len otvorený oheň a vedierka na pranie. „Nemáte čo stratiť,“ povedal pre EurActiv Marius Gaspar z jednej zo štokholmských charít, ktorá sa stará o  bývanie pre migrantov v hlavnom meste. „Je lepšie byť tu, ako bezdomovec, než sa vrátiť domov,“ dodal.

Žobráci sú pre bohatých Švédov novým javom

Diskusia o imigrantoch už polarizuje spoločnosť aj vo Švédsku. Kým doteraz riešili problematiku imigrantov najmä krajiny južnej Európy (Grécko, Taliansko), ktoré sa s denno-denným návalom nedokázali popasovať, dnes sa prisťahovalci stávajú TOP témou aj vo Švédsku. V tejto súvislosti je potrebné podotknúť, že v bohatej švédskej spoločnosti boli doteraz žobrajúci ľudia akýmsi tabu. Teraz je spoločnosť rozdelená na tých, ktorí týchto ľudí zavrhujú a na tých, ktorí sa im snažia pomôcť. Táto celospoločenská diskusia prilieva vodu na mlyn predovšetkým extrémistickým stranám.

Extrémistické strany sú čoraz viac populárne

Snáď najvýraznejšou stranou tohto razenia je krajne pravicová strana Švédski demokrati. Podľa minulotýždňového prieskumu by vo voľbách získala až 25 percent hlasov. Predbehla by aj aktuálne vládnucich sociálnych demokratov (23 percent). Je dôležité zdôrazniť, že  extrémistická strana, ktorá má ambíciu znížiť imigráciu o 90 percent, získala v posledných parlamentných voľbách (v septembri 2014) iba necelých 13 percent hlasov a bola treťou najsilnejšou stranou.

Krátke video televízie BBC zo života imigrantov v Štokholme si môžete pozrieť TU
 

- Reklama -