Dospelí či deti, Austrália nerobí rozdiely. Vyhostiť môžu aj deti utečencov

0
Ami a Ashbu, trojročné, kráčajú utečeneckým táborom Zafaye, 15 km od hlavného mesta Čadu N'djamena (Autor: SITA)

Austrálske súdy sú v skutku neoblomné. Ako inak si totiž možno vysvetliť rozhodnutie najvyššieho súdu, že zadržanie žiadateľov o azyl v detenčných centrách je absolútne v poriadku? Takýto verdikt totiž umožňuje ich premiestnenie, respektíve deportáciu do detenčných táborov na ostrove Nauru.

Nie je to bezpečné miesto

Ako informuje Al-Džazíra, týkať sa to môže 267 žiadateľov o azyl, medzi ktorými sú je aj 39 detí, pričom 33 z nich sa narodilo priamo v Austrálii. Kameňom úrazu je však to, že detenčné zariadenia v Nauru čelia kritike aj zo strany OSN. Istá Bangladéšanka, ktorá tam trávila čas, musela byť kvôli lekárskej starostlivosti prevezená do Austrálie, kde porodila. Súd však jej sťažnosť proti deportácii imigrantov zamietol.

„Pre austrálsku vládu je nerozvážne presunúť zodpovednosť za tieto rodiny s deťmi s ich komplexnými potrebami na rozvojový štát,“ skritizovalo situáciu UNICEF. Organizácia Amnesty International zase upozorňuje na kruté podmienky, ktorým žiadatelia o azyl v Nauru čelia. Aj ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že Nauru jednoducho nie je bezpečným miestom pre utečencov. Napokon, i samotní Austrálčania už vyzvali vládu, aby umožnila utečencom ostať v krajine.

Ako väzenie

Premiér Malcolm Turnbull ale ostáva neoblomný. Svoju nekompromisnú politiku voči žiadateľom o azyl neustále zdôrazňuje. Je totiž odhodlaný zabrániť pašerákom ľudí, aby prevážili nad suverenitou krajiny, píše The Guardian. Minister pre imigráciu Peter Dutton ale pripustil, že každý prípad sa bude posudzovať individuálne a ak ľudia potrebujú vážnu lekársku starostlivosť, malo by sa  im jej dostať v Austrálii.

Z radov kritikov sa ozvala Sarah Hanson – Youngová zo strany Zelených, podľa ktorej by bolo zaslanie detí na Nauru ich zneužitím a mučením. Lee Gordon z orgaizácie Save the Children tiež nemá na Nauru pekného slova. „Zo skúseností viem, aké devastačné fyzické a psychické škody spôsobuje žiadateľom o azyl Nauru,“ povedal. A čo samotné deti? Tie tiež nevidia ostrov v pozitívnom svetle. „Nauru je najhoršie miesto pre deti, aké som kedy videla,“ cituje CNN 12-ročnú Mizbu Ahmedovú.

Viaceré deti popisujú tábor na ostrove v Tichomorí ako väzenie. Žijú za plotmi a pri vstupe alebo odchode z neho sú stále prehľadávané, nehovoriac o neustálom prenasledovaní ochranných zložiek. „Zaobchádza sa s nami ako s väzňami,“ posťažovalo sa 18-ročné dievča.

- Reklama -