Debili, povedal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov počas tlačovej konferencie so saudskoarabským ministrom zahraničných vecí Ádilom Džubajrom

0
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vpravo) minister zahraničných vecí Saudskej Arábie Ádil Džubajr (vľavo) (Autor: SITA)

Na videozázname, ktorý sa objavil na stránke YouTube.com, je jasne vidieť, čo sa na tlačovke stalo. Sergej Lavrov odpovie na otázku jedného z novinárov a čaká, kým jeho odpoveď preloží tlmočník do arabčiny. Ruský minister zahraničných vecí si niečo zapíše, napraví si okuliare, poškriabe sa na čele, zakrúti neveriacky hlavou a následne potichu povie „debili“.

Video z tlačovej besedy Sergeja Lavrova si môžete pozrieť TU

Hovorkyňa nadávku nepočula alebo nechcela počuť

Lavrova hovorkyňa po tlačovej besede uviedla, že žiadnu nadávku nepočula a ubezpečila novinárov, že rokovania medzi šéfmi ruskej a saudskoarabskej diplomacie dopadli dobre. „Výkriky, hluk, kýchanie. Myslím si, že netreba komentovať to, čo kto vyčíta z pier. Každý počuje niečo iné,“ dodala. Je známe, že Lavrov a Džubajr nevedeli v minulosti vyriešiť rozdielne názory na zotrvanie Bašára al-Assada vo funkcii sýrskeho prezidenta. Kremeľ trval na tom, že Assad napriek všetkému predstavuje jedinú prekážku, ktorá bráni islamistom v rozklade Sýrie. Saudská Arábia by sýrsku hlavu štátu najradšej vymenila za niekoho iného.

Ľudia reagujú na sociálnych sieťach

Neopatrné vyjadrenie Sergeja Lavrova vyvolalo negatívne reakcie nielen v novinárskej obci, ale aj medzi užívateľmi sociálnych sietí. Napríklad na Twitteri sa na šéfa ruskej diplomacie zniesla vlna kritiky. Viacero ľudí kritizovalo Lavrova s tým, že pod označením „debili“ myslel svojho saudskoarabského kolegu a jeho delegáciu. To je však podľa analytikov viac ako nepravdepodobné, pretože ruský minister zahraničných vecí sa v spolupráci so Saudskou Arábiou snaží vyriešiť konflikt, ktorí ničí Sýriu.

Novinári, ktorí boli na tlačovej konferencii, uviedli, že sa nič vážne nestalo, pretože Lavrov je známy svojim odporom voči fotografom, ktorý ho často rozhnevajú. Tlačová konferencia nebola teda podľa viacerých výnimkou. Fotograf a kameraman agentúry Reuters zhodne uviedli, že Lavrov pravdepodobne označil za debilov tých, ktorí začali fotiť vo chvíli, keď si posunul okuliare.

- Reklama -