Český prezident Zeman kritizuje stavbu plota na maďarsko-srbskej hranici. So Slovenskom plánuje prehĺbenie hospodárskych vzťahov

0
Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: SITA)

„Pán prezident uznáva, že Maďarsko zápasí s veľkým prílevom utečencov, ale to si vyžaduje celoeurópske riešenie, nie stavanie múru,“ tlmočil stanovisko Zemana Ovčáček. Zároveň uviedol, že prezident je proti tomu, aby Česká republika prijímala utečencov z kultúrne vzdialených krajín, pretože by v Česku aj tak neboli šťastní. S prijímaním Ukrajincov však nemá problém. Sú im vraj kultúrne bližší, majú záujem pracovať, nie len poberať sociálne dávky.

Česko-slovenské vzťahy sú aj naďalej nadštandardné

Od 1. júla prevzala Česká republika predsedníctvo v rámci zoskupenia krajín Vyšehradskej štvorky. Okrem priorít, ktoré si zadefinovala, plánuje užšiu spoluprácu so Slovenskom. „Predovšetkým musím zdôrazniť, že vzťahy medzi ČR a SR sú mimoriadne nadštandardné. Pána prezidenta veľmi potešilo, že slovenský premiér Fico podporil projekt prepojenia riek Váhu a Moravy. Je to veľký infraštruktúrny projekt, ktorý Miloš Zeman už dlhodobo presadzuje,“ uviedol Ovčáček.

Grécko je brzdou eurozóny, malo ju už dávno opustiť

Prezident Zeman je známym zástancom prijatia eura v Česku. Grécko by však podľa jeho názoru nemalo byť členom eurozóny. Je to brzda v snahe prijať euro v Českej republike a zároveň veľmi závažný argument proti tomuto prijatiu. V opačnom prípade by sa totiž ČR musela podieľať na splácaní gréckych dlhov.

- Reklama -