Busha s Blairom by mali postaviť pred súd, vraví Iračan, ktorý medzi prvými ničil sochu Saddáma Husajna

0
V čase, keď komisia pod vedením sira Johna Chilcota vo Veľkej Británii predstavila 6-tisícstranovú správu o invázii do Iraku, objavil sa príbeh človeka, ktorý udalosti spred trinástich rokov zažil na vlastnej koži. Tento priamy účastník pádu Saddáma Husajna tvrdí, že niekdajší americký prezident George Bush a britský expremiér Tony Blair by mali byť postavení pred súd za to, že zruinovali Irak.
 
Kadhim Hassan Jabouri v článku denníka The New York Times kritizuje úlohu, ktorú zohrali Spojené štáty a Veľká Británia v invázii do Iraku, rovnako ostro ako rozsiahla správa britskej komisie. Navyše však pridáva subjektívny pohľad muža, ktorého sa udalosti priamo dotkli a zmenili mu život. 
 
O správe komisie pod vedením sira Johna Chilcota sme písali TU aj TU 
 
Jabouri bol jedným z mužov, ktorí kladivami rozbíjali sochu Saddáma Husajna v centre Bagdadu, keď irackú metropolu obsadili spojenecké jednotky. Teraz tvrdí, že by sa zachoval inak a nechápe, ako mohli Briti s Američanmi predpokladať, že po invázii takých rozmerov bude v krajine zrazu pokoj a mier. „Ľutujem, že som tú sochu pomohol zničiť,“ uviedol muž, ktorý prišiel za vlády Saddáma Husajna o viac ako desať príbuzných. 

Keby sa tak vrátil Saddám…

Podľa Jabouriho, ktorého rodina trpela pod útlakom Saddámovho režimu, boli kroky Západu proti irackej diktatúre „založené na nepodložených informáciách“. To konštatuje aj správa Chilcotovej komisie, ktorá viní Britániu aj USA z toho, že vpadli do Iraku skôr, ako vyčerpali všetky mierové možnosti, a navyše tento krok odôvodnili chybnými spravodajskými informáciami o zbraniach hromadného ničenia, ktoré sa v krajine nikdy nenašli. 
 
Socha Saddáma Husajna padla 9. apríla 2003 s pomocou kladív a amerických mariňákov, ktorí ju strhli krátko po tom, ako ju napadli rozhnevané davy Iračanov. Medzi týmito ľuďmi bol aj Jabouri, ktorý za súčasný stav, v akom sa jeho rodná krajina nachádza, viní práve USA a Veľkú Britániu. „Bush a Blair musia stáť pred súdom za to, že so svojimi spojencami zruinovali Irak svojimi klamstvami,“ tvrdí Jabouri. 
 
„Želám si, aby sa mohol Saddám vrátiť. Popravil mnoho mojich príbuzných, ale bol stále lepší ako títo politici a klerici, ktorí dostali Irak tam, kde je dnes,“ tvrdí Jabouri v odkaze na šiítske radikálne strany, ktoré prenikli na politickú scénu po skončení invázie z roku 2003 a držia sa na nej dodnes. 
 
Invázia do Iraku sa skončila za necelé dva mesiace, ale dôsledky, ktoré v krajine zanechala, trvajú dodnes. Sektárske konflikty a neutíchajúce útoky, ktoré zmietajú Irakom od ukončenia spojeneckej ofenzívy proti Saddámovi Husajnovi, si len do roku 2011 vyžiadali viac ako pol milióna obetí. Do tohto počtu sa pritom nerátajú obete súčasnej krízy spôsobenej takzvaným Islamským štátom, ktorý okupuje nielen územia v Sýrii, ale aj v Iraku. 
 
 
- Reklama -