Amerika je policajný štát. Bojím sa tam ísť, hovorí speváčka z USA, ktorá žije v Českej republike. Toto povedala o Čechoch a o utečencoch

0
Tonya Graves, speváčka (Autor: SITA)

V rozhovore pre ONA Dnes speváčka rozprávala o pomeroch vo svojej domovskej krajine – USA. Uviedla, že pre mnohých Američanov nie sú Spojené štáty rajom na zemi. „Vezmite si napríklad aktuálnu situáciu s rasizmom, koľko černochov bolo za posledný rok zastrelených americkými policajtmi. Keď nie ste bieli ako sneh, ide vám o krk. Vyzerá to, že občianske práva vybojované v 60. rokoch prestali platiť a situácia je horšia, než bola kedykoľvek predtým. Bála by som sa tam teraz vychovávať svojich synov. Smutné, že,“ povzdychla si Graves.

Obrovským mýtom je podľa nej aj to, že Ameriku považujú ľudia za synonymum pre slobodu. „Je to policajný štát. Po 11. septembri sa ešte viac sprísnila kontrola, štát všetkých a všetko kontroluje a maskuje to aurou bezpečia a ochrany,“ hovorí americká speváčka.

Podobné zastrašovanie podľa jej slov prežívame aj v Európe ohľadne utečencov. Pracujú vraj s iracionálnym strachom. Veľa ľudí má predstavu, že sem prídu a my budeme musieť nosiť burky, že islam prevládne všade do niekoľkých rokov. S tým však Graves nesúhlasí. „Tak prosím vás, toto sa naozaj nestane. Tí ľudia utekajú preč od nebezpečenstva, od extrémneho islamu a neprídu sem hlásať svoje náboženstvo,“ vraví.

Ona sama nemá strach z utečencov. Keby sa bála, hodilo by sa to vraj niekomu hore, aby mohol obmedzovať jej slobodu kvôli strachu. „Často sa ma pýtajú, či sú Česi rasisti. To si nemyslím. Sú to xenofóbovia s predsudkami,“ uvažuje Graves. Poctivo však priznáva, že aj ona má predsudky. Sama je imigrantka, a tak si vraj o utečencoch nemôže myslieť nič negatívne. „Navyše Česi majú problém s moslimami, islamom, ale nevadí im ísť na dovolenku do Dubaja, do Turecka alebo Tuniska. To je úsmevné,“ usúdila speváčka.

Podľa jej vyjadrenia nie sme veľká krajina, a tak nemôžeme prijať desaťtisícky utečencov. Napriek tomu by sme im však mali pomáhať. „Je hlúposť postaviť na hraniciach bariéru,“ hovorí Graves s tým, že je nutné nájsť rozumnú mieru pomoci utečencom. „Európska únia má dosť členov a sú tu ďalšie krajiny, väčšie ako my,“ naznačuje speváčka smer, ktorým by sa mala diskusia o riešení utečeneckej krízy uberať.

autor: luš

- Reklama -