Vydavateľstvo Martinus.sk na svojich stránkach upozorňuje na knihy s kontroverzným obsahom. Prečítajte si, ktoré to sú

0
Internetová stránka vydavateľstva Martinus (Autor: martinus.sk)

„Obsah tejto knihy je vnímaný ako kontroverzný, pri čítaní každej knihy odporúčame nezabúdať na kritické myslenie a názory odborníkov v danej oblasti,“ takto znie upozornenie, ktoré je umiestnené pod niektorými titulmi vydavateľstva Martinus.sk. Podľa článku v denníku SME opatrenie niektorých spisovateľov potešilo, ale objavuje sa viacero kritikov, ktorí tvrdia, že upozornenie pod kontroverznými knihami zaváňa alibizmom.

„Snažíme sa v prípade kníh, ktorých obsah je odborníkmi vnímaný ako silno kontroverzný, nepravdivý alebo navádzajúci na ohrozovanie zdravia, na to upozorniť,“ uviedol pre denník SME výkonný riaditeľ vydavateľstva Martinus.sk Michal Meško. Podľa spisovateľa Michala Hvoreckého sú upozornenia potrebné a dôležité. Jeho kolega Peter Juščák naopak tvrdí, že sa kníhkupectvo správa ako predavač bežného tovaru. „Je to taký alibizmus, do ktorého ho núti ekonomika, ale my nevieme posúdiť, či to je záchrana pred úpadkom alebo zlepšovanie predajnej bilancie,“ povedal Juščák.

Pred ktorými titulmi Martinus.sk varuje?

Ako sme už spomínali, kníhkupectvo Martinus.sk na svojich internetových stránkach varuje najmä pred knihami, ktorých autormi sú publicisti z časopisu Zem a Vek. Na zozname sú napríklad aj diela Ľubomíra Huďa, ktorý z kontroverzného časopisu tento rok odišiel po nezhodách s šéfredaktorom Rostasom. Aj kniha Tibora Eliota Rostasa „Mlčanie“ je medzi tými, pod ktorými svieti varovanie pred jej kontroverzným obsahom. Paradoxné je to, že táto kniha bola ešte v roku 2012 medzi 10 najobľúbenejšími dielami čitateľov.

Väčšie otázniky ako to, prečo sa pod niektorými titulmi objavuje upozornenie o ich kontroverznom obsahu, vzbudzujú knihy, ktoré nie sú označené ako kontroverzné. Kníhkupectvo Martinus.sk neupozorňuje napríklad na obsah knihy „Mein Kampf“ od Adolfa Hitlera, ani na diela, ktoré sa zaoberajú konšpiráciami o vplyvnej skupine Bilderberg. Upozornenie sa navyše neobjavuje ani pri knihách, ktoré propagujú údajnú výživu bez toho, aby ste jedli.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -