Prevádzkovateľ zariadenia školského, respektíve predškolského, stravovania oznámi miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v SR, že bude realizovať poskytovanie stravy pre seniorov, respektíve pre sociálne znevýhodnené deti.
Následne predloží RÚVZ dodatok prevádzkového poriadku vypracovaný na aktuálne podmienky pre konkrétne zariadenie a v nadväznosti na aktuálnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19.
Súčasťou prevádzkového poriadku musí byť aj vypracovaný krízový plán.
Račková uviedla, že pracovníci školskej jedálne musia dodržiavať prísne hygienické opatrenia a tiež správnu výrobnú a hygienickú prax.
„Pre sociálne znevýhodnené deti je možné pripravovať a podávať len suchú stravu. Podávanie suchej stravy sociálne znevýhodneným deťom sa zdôvodňuje z hľadiska epidemiologického rizika ako najmenej rizikové. Výdaj stravy je možný jedine rozvozom,” priblížila.
Príprava a výdaj stravy školským stravovacím zariadením sú možné na základe individuálneho rozhodnutia zriaďovateľa školského stravovacieho zariadenia.
Potreba vyňať zariadenia školského stravovania zo zákazu prevádzky vybraných zariadení vyplynula podľa ÚVZ z opakovaných požiadaviek vedenia samospráv v SR.
Cieľom je snaha vyjsť v ústrety pri zabezpečení bazálnych potrieb seniorom a sociálne znevýhodneným deťom v zmysle poskytovania plnohodnotného stravovania v zložitej životnej situácii, akej sú aktuálne vystavení.