V školských jedálňach môžu variť pre seniorov a sociálne znevýhodnené deti. Platí prísna hygiena

0
Ilustračná foto. (Autor: TASR)

Prevádzkovateľ zariadenia školského, respektíve predškolského, stravovania oznámi miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v SR, že bude realizovať poskytovanie stravy pre seniorov, respektíve pre sociálne znevýhodnené deti.

Následne predloží RÚVZ dodatok prevádzkového poriadku vypracovaný na aktuálne podmienky pre konkrétne zariadenie a v nadväznosti na aktuálnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19.

Súčasťou prevádzkového poriadku musí byť aj vypracovaný krízový plán.
      

Račková uviedla, že pracovníci školskej jedálne musia dodržiavať prísne hygienické opatrenia a tiež správnu výrobnú a hygienickú prax.

„Pre sociálne znevýhodnené deti je možné pripravovať a podávať len suchú stravu. Podávanie suchej stravy sociálne znevýhodneným deťom sa zdôvodňuje z hľadiska epidemiologického rizika ako najmenej rizikové. Výdaj stravy je možný jedine rozvozom,” priblížila.

Príprava a výdaj stravy školským stravovacím zariadením sú možné na základe individuálneho rozhodnutia zriaďovateľa školského stravovacieho zariadenia.

Potreba vyňať zariadenia školského stravovania zo zákazu prevádzky vybraných zariadení vyplynula podľa ÚVZ z opakovaných požiadaviek vedenia samospráv v SR.

Cieľom je snaha vyjsť v ústrety pri zabezpečení bazálnych potrieb seniorom a sociálne znevýhodneným deťom v zmysle poskytovania plnohodnotného stravovania v zložitej životnej situácii, akej sú aktuálne vystavení.

- Reklama -