Úspech Zdravity pri rokovaniach s VšZP

0
Prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Marián Šóth (Autor: TASR)

O citeľné zvýšenie cenových podmienok sme sa v tejto poisťovni snažili dlhé obdobie. Ešte v minulom roku sme prezentovali nevyhnutné ekonomické náklady každej ambulancie bez nákladov na prístrojové vybavene so záverom, že príjem väčšiny ambulancií ich nepokrýva.

Napriek uzatvoreným zmluvám do júla 2019 zástupcovia Zdravity, vzhľadom na aktuálnu situáciu, v septembri požiadali VšZP o zvýšenie cien pre svojich členov. Otázkou zmluvných a cenových podmienok vo VšZP sa na svojom rokovaní venovali aj delegáti Valného zhromaždenia. Výsledkom bolo uznesenie, ktoré v prípade nedohody počítalo s vypovedaním zmlúv o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

Reakciou na uvedenú situáciu bolo pozvanie na rokovanie, ktoré Zdravita dostala od predstaviteľov VšZP.

Výsledkom rokovania je podpísanie memoranda o zlepšení cenových podmienok pre členov Zdravita od 1.1.2019. Pôjde o ocenenie práce ambulantných lekárov, ktoré členovia Zdravity vo faktúrach skutočne pocítia.

Pre ambulanciu všeobecného lekára to bude znamenať zvýšenie o 550 € a pre ambulanciu všeobecného lekára pre deti a dorast o 650 € na 1000 poistencov VšZP. Cieľom je aby zvýšenie pocítili všetci títo lekári, preto 80% z tejto sumy má byť premietnutých do kapitačnej platby. K zvýšeniu platieb dôjde tiež u gynekológov.

U špecialistov sme už od 1.10.2018 dosiahli zvýšenie cien bodu o 4% a tiež predĺženie obdobia bezlimitného prostredia, zatiaľ do 1.4.2019. V memorande sa VšZP zaviazala k zvýšeniu zvýhodnenej ceny bodu o približne 20 % v závislosti od plnenia kritérií.

Čakajú nás ešte rokovania k premietnutiu dohodnutých podmienok do dodatkov k zmluvám. Spoločným cieľom je zlepšenie dostupnosti a skvalitnenie zdravotnej starostlivosti, čo je dobrá správa pre pacientov. Nevyhnutné je tiež dosiahnuť stav, aby sa aj pre mladých lekárov práca ambulantného lekára sa stala atraktívnou.

- Reklama -