Švajčiarska spoločnosť SICPA, ktorá má za sebou škandály v Amerike a v Afrike, chce v Európe pomáhať v boji proti pašovaniu cigariet

0
Krabička cigariet (Autor: TASR)

Nelegálny obchod s tabakovými výrobkami patrí v EÚ k pomerne závažným problémom. Každý rok kvôli nemu prichádzajú členské krajiny o viac ako 10 miliárd eur na daniach, clách a poplatkoch. Preto majú byť európske opatrenia proti čiernemu obchodu čo najprísnejšie. Európa chce mať vlastný systém sledovateľnosti až na úroveň jednotlivých maloobchodníkov. Zlepšeniu systému to však podľa väčšiny expertov rovnako nepomôže, lebo sledovať bude možné len cigarety vyrobené v EÚ a nie tie, ktoré pochádzajú z Ukrajiny, Bieloruska alebo ďalších východných krajín.

Kódy, ktoré už dnes škatuľky cigariet od najväčších výrobcov majú, by mali obsahovať ešte viac informácií. Bude to technicky náročné, aby výrobné linky dokázali vo veľkej rýchlosti zapísať ďalšie údaje a navyše to rovnako neodhalí nelegálne distribuované alebo predávané cigarety. Na to musí tak ako dnes prísť jednotlivá osobná kontrola.

Zmätky okolo spôsobu označovania legálnych cigariet a sledovanie tých pašovaných na trhu využívajú niektoré firmy, ktoré ponúkajú Bruselu svoj “zaručený” systém sledovania tovaru na trhu. Nie vždy však ide o firmy s najlepšou povesťou.

Konkrétnym aktuálnym príkladom je švajčiarska spoločnosť SICPA vyvíjajúca v súčasnosti veľký tlak na príslušné európske inštitúcie, aby zákazku na sledovanie cigariet na trhu, tých originálnych i pašovaných, od Európskej únie získala práve ona. Je známa svojím agresívnym lobingom a o zákazku na sledovanie cigariet sa snaží už minimálne päť rokov. Zaznamenané sú napríklad stretnutia švajčiarskych lobistov s Riaditeľstvom pre zdravie a spotrebiteľov (SANTE) už v roku 2012.

Na prvý pohľad ideálna firma…

Podľa svojich oficiálnych stránok SICPA HOLDING SA poskytuje zabezpečené identifikácie, sledovateľnosť rôznych výrobkov a autentizačné služby. Spoločnosť napríklad ponúka bezpečnostné identifikačné riešenia pomocou neviditeľného atramentu pre bankovky a úradné doklady, bezpečnostné štítky a značenie výrobkov. Oficiálne poskytuje “viditeľnosť” pre rôzne produkty vrátane tabaku, alkoholických nápojov, liečiv a potravín a nealkoholických nápojov. Na prvý pohľad ideálna firma, ktorá by mohla pomôcť v boji proti pašovaným cigaretám.

Bližší pohľad na ich posledné zákazky už tak presvedčivý nie je. Jednoznačne z neho napríklad vyplýva, že švajčiarska spoločnosť SICPA, ktorá bola založená v roku 1927, je v súčasnosti namočená v niekoľkých politických korupčných škandáloch.

Napríklad v Brazílii sa spoločnosť SICPA ocitla v strede veľkého vyšetrovania korupcie a následne jej bola dokonca vypovedaná zmluva o systéme vysledovateľnosti nápojov. Zmluva bola so švajčiarskou spoločnosťou SICPA uzavretá bez výberového konania, všetko sa dostalo až na súd a hovorilo sa až o 27 miliónoch eur, ktoré sa použili na úplatky.

Rovnako v Keni je spoločnosť SICPA kritizovaná za svoj systém sledovania tovaru a ocitla sa v nelichotivom postavení, keď ju obviňujú z rôznych podvodov a korupčného konania. Bývalý premiér nedávno obvinil vládu za zbytočné uzavretie zmluvy s touto švajčiarskou spoločnosťou a za vyhodenie miliárd z vreciek daňových poplatníkov. Cez viditeľné škandály sa spoločnosť SICPA aj naďalej snaží o zákazky v iných častiach Afriky, napríklad v Togu a Senegale, teda v krajinách s najväčšou mierou korupcie na svete.

Firma získala kontroverzného politika

Zároveň získala kontroverzného politika a ekonóma Dominika Straus-Kahna, bývalého šéfa Medzinárodného menového fondu, ktorý je verejnosti predovšetkým známy zo škandálu s chyžnou z newyorského hotela, ktorá ho obvinila, že ju násilím prinútil k sexu. Stal sa poradcom firmy SICPA na činnosti “mimo Európy”. Bol konzultantom v niekoľkých afrických krajinám, od marca 2016 bol napríklad zamestnaný ako poradca vlády Toga. V decembri 2016 SICPA podpísala kontrakt s vládou Toga na realizáciu systému sledovanosti pre nápoje, špeciálne vodu. Okolnosti tohto obchodu vzbudzujú dodnes v Togu veľké emócie. Začiatkom januára tohto roka napríklad navštívil Senegal, kde sa stretol s prezidentom Senegalu Mackym Sallom a vládnymi ministrami pre hospodárstvo a financie a pre rozpočet. Obchod pre firmu SICPA na seba určite nenechá dlho čakať. V minulosti bol Dominik Straus-Kahn spájaný s ostatnými švajčiarskymi firmami, napríklad otvárajúcimi novú banku (National Credit Bank) v Južnom Sudáne.

Bez ohľadu na problémy vo svete sa spoločnosť SICPA teraz sústreďuje na Európu a snaží sa podieľať na sledovanosti a bezpečnostnom systéme pre tabakové výrobky. Podľa európskej smernice by mal byť systém navrhnutý do konca roku 2017, čo je pri známej rýchlosti bruselských úradníkov šibeničný termín. Zhon a nepozornosť by lobisti švajčiarskej kontroverznej spoločnosti práve radi využili na získanie supervýhodnej európskej zákazky. Už teraz je jasné, že na to využívajú nie práve čisté skúsenosti z Afriky.

Gilles Pargneaux, člen Európskeho parlamentu, hostil napríklad nedávno akciu Európskeho parlamentu o sledovaní tabakových výrobkov. Bol veľmi kritický voči tabakovému priemyslu a zdôrazňoval, že výrobcovia cigariet by sa sledovania nemali vôbec zúčastniť. Navyše jeden takzvaný nezávislý poradca, ktorý sa celej akcie na pozvanie europoslanca Gillesa Pargneauxa zúčastnil a loboval za zadanie zákazky pre firmu SICPA, bol predtým spolupracovníkom tejto švajčiarskej firmy. Ďalším rečníkom na podujatí bol Leszek Bartlomiejczyk, ktorý predtým tiež pracoval pre túto švajčiarsku firmu, obhajoval riešenie vhodné pre SICPA. Aké ďalšie lobistické prekvapenie si SICPA asi pre Brusel pripraví? Že by priviedla svojho poradcu Dominika Straus-Kahna, francúzskeho ekonóma a politika, od novembra 2007 do mája 2011 generálneho riaditeľa Medzinárodného menového fondu, muža s pochmúrnou povesťou, ktorý bol za kupliarstvo a znásilnenie vyšetrovaný vo Francúzsku aj v USA?


 

- Reklama -