Slovensko sa pripravuje na Svetový deň reumatizmu

0
Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

Cieľmi kampane SDR 2018 s názvom „Nepremeškajte príležitosť, pripojte sa k nám!“ sú:

·     Zdôrazniť dôležitosť prevencie RO a ich negatívnych dôsledkov, aby sa zabránilo poškodeniu kĺbov a znížila sa záťaž na jednotlivca a spoločnosť.

·     Odstránenie prekážok, ktoré bránia včasnej diagnostike. Ľudia často nejdú k lekárovi hneď pri prvých príznakoch ochorenia, pretože spoločnosť a všeobecná informovanosť nekladie dostatočný dôraz na starostlivosť o kĺby. Napr. minimalizovanie poškodenia kĺbov a zvýšená šanca dostať sa do remisie sú možné, ak sa farmakologická liečba reumatoidnej artritídy začne do 12 týždňov od prvých príznakov.

·     V Európskej Únii by mohlo pracovať milión ľudí navyše, ak by mali všetci ľudia s RO dostupnú včasnú liečbu.

·     Zvyšovať povedomie o reumatických ochoreniach, ktoré postihujú viac ako 120 miliónov Európanov o ich dopadoch na širšiu verejnosť.

·     Zvyšovať povedomie o tom, že reumatické ochorenie môže prepuknúť v každom veku – i u detí, či mladých ľudí.

Reumatické ochorenie ovplyvňuje pacienta vo všetkých oblastiach života a výrazne mu znižuje doterajšiu kvalitu života. Na to, aby sa pacient s ochorením vedel vyrovnať, resp. po chorobe opäť zaradiť do bežného života, potrebuje povzbudenie, informácie o reumatickom ochorení, možnostiach jeho liečby a rady, ako si čo najdlhšie udržať primeranú fyzickú kondíciu. Aj v tomto pacientom pomáha Liga proti reumatizmu, ktorá pripravila sériu edukačných a informačných podujatí, no nezabúda ani na podporu pohybových aktivít vhodných pre pacientov s reumatickým ochorením. Presne o tom sú aj všetky podujatia organizované pri príležitosti Svetového dňa reumatizmu 2018. 

Liga proti reumatizmu na Slovensku je moderné pacientske združenie s celoslovenskou pôsobnosťou. Má 15 miestnych pobočiek a 2 špecializované kluby. Pre mladšiu generáciu reumatikov a deti Klub Kĺbik a pre pacientov s lupusom Klub Motýlik. Bola založená 22.10.1990 a sídli v Národnom ústave reumatických chorôb v Piešťanoch. Jej hlavné ciele sú: pomoc pacientom s reumatickými ochoreniami, propagácia zdravého životného štýlu, pomáhať aj rodinným príslušníkom a priateľom, informovať o možnostiach modernej diagnostiky a liečby a pôsobiť v oblasti prevencie zdravotných a sociálnych dôsledkov reumatických ochorení. LPRe SR organizuje spoluprácu všetkých, ktorí chcú, môžu a vedia pomôcť reumatikom. Taktiež poskytuje poradenskú činnosť vo veciach zdravotných a sociálnych. Svojou činnosťou chce oboznamovať verejnosť s problematikou reumatických ochorení, usilovať sa o zlepšenie zdravotnej a sociálnej starostlivosti o reumatikov a presadzovať sústavné vzdelávanie v reumatológii.

- Reklama -